11.2.10

Салтимбока със свинско месо / Pork Saltimbocca

Какво да си приготви човек, ако има в хладилника крехко месо, а от саксията до кухненския прозорец всяка сутрин го посреща свежа салвия [...както се случи при мен..]. Може би едно от първите неща в списъка с варианти ще бъде saltimbocca.Само трябва да отскочи до супермаркета за малко прошуто...Ако месото е телешко, ще се наслади на голямата класика saltimbocca alla romana. Както е известно, "saltimbocca"/saltinbocca се превежда от латински като "скочи в устата" и изразява нетърпението да се опитат крехките хапки, съчетали вкуса и аромата на перфектно подбрани съставки. В този ред на мисли не бива да пропускаме и другия важен елемент - вино марсала....
Ако пък човек не е късметлия да има вкъщи бутилка истинска хубава марсала, може би ще му е любопитна информацията какво би могъл да използва за да се доближи до ефекта от нейната употреба. От изброените предложения резонно изглежда това за добавка на малко коняк към ароматно бяло вино. Все пак марсалата (с изключение на тази, която е vintage) е fortified wine - с прибавен твърд алкохол, най-често бренди....Така че може да се надява да получи задоволителен резултат....



за 2 порции

240 гр свинско филе, шол - тънко нарязано
6 листа свежа салвия
6 парчета шунка от типа прошуто
2-3 с.л. зехтин
180 мл бяло вино
прясно смлян черен пипер
сол
опция
1 чл хубав коняк

  • нарежете месото на порционни парчета, сложете ги между два листа кухненско фолио за свежо съхранение, изтънете ги с помощта на дървен чук до дебелина около 4-5 мм
  • посолете ги леко, поръсете с черен пипер, върху всяко от тях сложете парче шунка и лист салвия, фиксирайте всичко с клечка за зъби - така както се прихваща парче плат с игла
  • в тиган с дебело дъно и незалепващо покритие загрейте добре зехтина
  • запържете парчетата месо - първо от страната с листото салвия - за 2/3 минути, след това обърнете и оставете около 3 минути - докато месото получи златист загар; добавете алкохола, оставете около 6-7 минути или докато соса се редуцира наполовина
  • сервирайте месото в затоплени чинии, полейте със соса, гарнирайте със зеленчуци по избор и задушени картофи
източник deliaonline.com

5 коментара:

  1. Рецептата е страхотна! Трябва и аз да си сложа в саксийски малко подправки на прозореца:) Да ви е вкусно!

    ОтговорИзтриване
  2. А аз от няколко години се каня да си засадя салвия и като мине пролетта, тогава се сещам.
    Много вкусно изгглежда, Диди!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда изкусително вкусно!Хубава уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Дани,Пепи,Нанита,благодаря ви за хубавите отзиви!
    Салвията си я купих готова - засадена и поотгледана:)...но съм решила да си посадя в двор и дано порастне до малко храстче.

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотно изглежда!
    Аз също мисля тази пролет да си засадя пресни подправки :-) Жалко, че нямам двор, но и терасата ще свърши работа.

    ОтговорИзтриване