Ако си активен участник, морето с малки деца не ти се струва много забавно за показване или разказване.Естествено, въпреки изтощението имахме толкова хубави и незабравими моменти, някои заснети, други - не.
За днешната публикация извадих и поизтупах от "чекмеджето" снимки, правени преди няколко години с малкото ни туристическо фотоапаратче.
Като средностатистически фен на Discovery и National Geographic обожавам travel репортажите, харесва ми да пиша в моята рубрика за пътешествия и рецепти тук. За любовта към пътуването е ясно :)
От времето, когато избирането и подаряването на картички беше все още актуално, при престой в Атина на поредния щанд видяхме с половинката ми няколко, които ни грабнаха веднага.Една от тях особено ни очарова и като че ли още тогава безмълвно решихме, че ще посетим това място.Две години по-късно, в тъмна нощ след многочасово закъснение и временно загубен багаж пристигнахме в Санторини, изморени, виждайки само тъмни силуети наоколо.На сутринта с появата на ослепителното слънце всичко си дойде на мястото.
В древни времена наричан Strongyli (Кръглият) и Kalliste (Красивият), висок, вулканичен, конусовиден остров с кратер на върха.Серия жестоки изригвания сриват вътрешността му и образуват днешната калдера - огромен отвор в средата на острова, изпълнен с морска вода, с отвесни черно-червени скали, оглеждащи се в нея.През около 1600 г.пр.н.е. едно от най-мощните вулканични изригвания в писаната история, сравнимо с това на Кракатау погубва Минойската цивилизация в разцвета и, като образувалите се вълни цунами почти заливат намиращия се на 100 км остров Крит - нейното средище.Предполага се, че именно това събитие ражда мита за Atlantis, описан от Платон.В момента Санторини е на първо място в списъка на историците и археолозите в търсене на изгубената Атлантида.
Съдбата е била донякъде благосклонна към тогавашните жители на този "Помпей на Егейско море".При разкопките на затрупания с пепел и камъни град Акротири не са открити никакви човешки скелети и ценни предмети, с изключение на един златен козел, забравен в под на къща и няколко глинени съда, останали при евакуацията.Все пак, предвид катастрофалните последици от изригването, разпрострели се в широк периметър, не е ясно дали са избегнали гибелта.
Изглежда жителите на острова, преминал през годините различни хегемонии и владения, откакто е християнски, отново се надяват на благосклонност в своя труден живот и строят многобройните църкви и параклиси като една вечна молитва.
върху скалите е столицата Фира и главното пристанище в подножието
Днес известен като Тера или Тира (Thira) и най-вече с името на покровителката на острова Света Ирина (Santa Irini, Santo Erini ), останало от периода на венецианско владичество, той е един от най-южните и със сигурност най-магически остров на Цикладите (по-точно архипелаг от голям с форма на полумесец и няколко малки острова, очертаващи контура на стария остров).Комбинацията от невероятните бели къщички, шеметното редуване на стъпала и тераси, кокетните ниски огради и порти - всичко изглежда като приказен театрален декор.Навсякъде, където се обърнеш намираш повод и интересен кадър за снимка.Място, наситено с особена атмосфера, което може да бъде усетено, изживяно и запомнено по много различини начини.Необикновенната му драматична красота го прави предпочитан свидетел на романтични сватби и сватбени пътешествия.
В Иа има и множество приятни ресторанти с разнообразно меню от пресни морски деликатеси, където човек спокойно да приключи деня и да възстанови баланса си след преживените емоции.
Столицата Фира е съответно най-космополитният град, кацнал върху високите отвесни скали близо 330 метра над водата.От главното пристанище до него се стига по няколко начина, като по-атрактивните са с магарета по криволичещ стръмен път или с лифт, подарен от богат гръцки търговец.Фира гледа точно срещу двата миниатюрни острова Palea Kameni и младият Nea Kameni, образувани от застинала лава при последващи осем по-слаби изригвания.Последното е от 1950г. Днес вулкана се счита за спящ и напомня за себе си с периодични бълвания на газове от кратерите и с горещите зелено-червени минерални извори около него.
Изправен пред мощта и силата на природата, с красотата на всеки залез осъзнаваш, че стойностите са съвсем други.Няма преднамерена показност и фалш.Многозвездния лукс на някои хотели не нарушава усещането за автентичност.На такова място съвсем нормално изглежда в най-обикновена крайпътна таверна непринудено да вечеря безкрайно красив фотомодел в компанията на екипа, дошъл да я снима...Или по средата на пътя да срещнеш тоалетните на някоя църква, и те издържани в съответната архитектурна стилистика...
Чувството за свобода е пълно.Може да се наеме кола или скутер, в случай, че хотела не включва в цената на престоя малък автомобил.Така необезпокоявано се стига до всяка точка на острова.По външната периферия са черните и червени пясъчни и каменни плажове.Дори в натоварен сезон се намират отдалечени и безлюдни.
Чувството за свобода е пълно.Може да се наеме кола или скутер, в случай, че хотела не включва в цената на престоя малък автомобил.Така необезпокоявано се стига до всяка точка на острова.По външната периферия са черните и червени пясъчни и каменни плажове.Дори в натоварен сезон се намират отдалечени и безлюдни.
Освен с всичко казано дотук, Санторини е интересна винена дестинация.Намира се съвсем близо до 38-мия паралел, за който писах и притежава всички предимства на това си разположение -специфичен микроклимат с много слънце,топлина и морски ветрове.Плюс това обаче и уникална екосистема, резултат от цикличните изригвания.Вулканичната почва е с разнообразен състав, порьозна, с оскъдна влажност, с големи натрупвания на лава и пепел, богата на минерални вещества и почти никакви органични.Там вирее античния и стабилен сорт грозде Assyrtico, даващ вино, чийто характер напълно пасва на вулкана - с метални нотки, висока киселинност и алкохол и интензивен вкус.Комбинира се с Athiri, друг стар сорт с по-силно изразен аромат и по-мек вкус, и Aidani .Червените сортове са Mantilaria и Mavrotragano.
Характерно за отглеждането на гроздето е, че лозите се засаждат на разстояние една от друга и поради недостига на вода не се поливат - единствената влага, която поемат е от росата, а стъблото им е увито като кошница, скрито отдолу под листата и спомага за задържане на нощната влага.Ситуирани са близо до земята, за да се предпазят от силните ветрове.
Най-известното местно вино е Винсанто (Vinsanto).Натурално сладко вино (основно от бяло грозде), което не се подсилва с алкохол, а по стара традиция обраното грозде се суши 10-15 дена на слънце, преди да започне обработката му.След поне двегодишно престояване в дъбови бъчви, резултатът е впечатляващо десертно вино с наситен цвят и богат вкус, който може да наведе на мисълта, че остаряването на виното е било много по-дълго от обявеното.
На острова се произвеждат и забележителни сухи бели вина.Внимание заслужава стила Никтери (Nykteri), при който виното се прави още първата нощ след обиране на гроздето, когато температурите са най-ниски, за да се запазят и най-фините аромати от ферментацията.Събира се само сока, отделен при пресиране на гроздето, най-вече от собствената му тежест.
Всички домати, които показвам са от скромната градина на майка ми.Тази година наред с традиционните коренчета чери, с радост ми показа и няколко корена подобен сорт удължени минатюрни доматки.Узрели добре на слънце, изключително ароматни и вкусни - най-вероятно няма да дочакат планираното сушене :)
Като се има предвид моите "терзания" с доматите, можете да си представите задоволството, с което ги снимах.
За доматените кюфтета какво мога да кажа - за тях обикновено научавате още преди да пристигнете там - от всички сайтове, гайдове,брошури и т.н.Присъстват на челно място в повечето менюта, препоръчват ви ги навсякъде, където отидете.Едва ли има някой, посетил Санторини, който да не ги е опитал.
Всеки готвач си има свой начин и пропорции, по които ги прави, но това естествено не се отразява на вкуса.
....Относно картичката - пазя си я ревниво.Всеки път като я погледна ми въздейства по същия пленителен и омагьосващ начин.Дълбоко в себе си знам, че отново ще отида там.
Доматени кюфтета / Tomatokeftedes`Santorini style
400-450 г обелени и почистени от семената добре узрели домати (1 и 1/2 ч.ч.)
4-5 малки стръка пресен лук (1/2 ч.ч.)
1 с.л. нарязан пресен джоджен или повече
1-2 щипки прясна мащерка или сух риган
сол и черен пипер
130-150 г брашно (1 ч.ч.) или повече, ако е нужно
3/4 ч.л. бакпулвер
зехтин
Нарежете доматите на кубчета, отцедете образувалия се сок.Смесете ги с нарязания на дребно лук и подправките.Добавете брашното, пресято с бакпулвера (прибавяйте поетапно, като внимавате да не изсушите твърде сместа).Посолете и подправете с черен пипер и сол.
От получената смес се загребва с лъжица и се пържи в добро количество сгорещен зехтин.
Сервирайте кюфтетата веднага, подходящо допълнение е соса от кисело мляко и копър.
рецепта - santorini-info.net , с промени
снимки фрески , ibex и spring fresco site - .net
Диди,
ОтговорИзтриванеблагодаря за невероятното удоволствие, което
ми достави !
Обожавам тази комбинация на цветове -
невероятния син цвят и искрящото бяло.
Снимките ти ме плениха, а разказът е толкова
подробен, сякаш за момент бях там :)
А доматените кюфтенца за мен са новост и
съм любопитна да ги опитам!
Поздрави и хубав ден!
Диди, благодаря... чудесно добро утро беше :)
ОтговорИзтриванеЗа издължените чериподобни доматчета, съпругът ми донесе веднъж такива - касовата бележка беше от "Екозеленчуци" ООД София. Харесаха ми повече от традиционните черита.
Ах, Диди, направи деня ми по-хубав! Крит и Санторини са ми стара мечта.
ОтговорИзтриванеДиди, отново пленителен разказ, благодаря ти!
ОтговорИзтриванеТАкива продълговати чери виждам тук само в голяма търговска верига, ще взема следващия път за проба, щом ги препоръчвате.
А тези кюфтета са много интересни, без друго съм на доматена вълна тези дни, ще пробвам.
Хубава неделя на теб и много усмивки!
Препрасен разказ, направо се преносох там. Кюфтенцата изглеждат страхотно, а и са постни, което значи, че непремнно ще ги пробвам!
ОтговорИзтриванеДиди,
ОтговорИзтриванеблагодаря за това удоволствие:
Приказно синьо и ароматно червено -
пленителна комбинация.
Поздрав и много усмивки, Диана
Диди, обожавам Цикладите,едно от любимите места на света са ми, макар че те са около 30-тина острова и едва ли в този живот ще ги обиколя всичките- но мечтая за това да се докосна до повечко от тях....Разказа ти беше увлекателен и е пренесох отново там, благодаря ти!
ОтговорИзтриванеА и кюфтенцата са изкушаващи...
Хубава нова седмица!
Мария
Ах, прелест! Чудесни снимки, Диди и много хубав разказ. Впечатлена съм!
ОтговорИзтриванеЧестит празник :)
Диди, просто ти завидях! От няколко години се каня да отидем на там и все излиза нещо друго. Така и не стигнахме и тази година:(
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от сърце, че дори и за мъничко ме пренесе там! А рецептата задължително ще я пробвам!
Дани,мерси!Понякога ставам толкова подробна,че не мога да се спра:)
ОтговорИзтриванеЕос,kathryn,Дианка,Пепи,радвам се,че ви е било приятно!Благодаря за хубавите отзиви!
brazilka,добре дошла!
Мария, сродна душа си ти:)Явно,освен любовта към планината и ските,имаме и други общи неща.А за Цикладите си мечтая да се връщам на тези,които са ми харесали.
Ина,Лулу, благодаря ви!:)
Честит празник на всички!
Поздрави!
Много любопитен и приятен за сетивата разказ, Диди! Не ти остава нищо друго, освен да се размечтаеш за това място.
ОтговорИзтриванеКали,привет!Да,така е:)
ОтговорИзтриванеEос,Пепи,пропуснах да напиша,че още не съм виждала в търговската мрежа такива доматки.Хубаво е да ги има,както все по-често се намират чери-та.
Невероятно е това бяло и това синъо.. нежнo, приказно, вълшебно!
ОтговорИзтриванеЧудесен разказ, Диди! Красив, романтичен и.. много вкусен :-D
Поздрави сърдечни за теб и пожелания за усмихнати, здрави и успешни, все така свежи и вкусни летни дни :-)
Страхотен разказ,Диди и прекрасни снимки!Като за човек,живял в Гърция,ми беше много приятно да се "върна" отново там:)
ОтговорИзтриванеХубав ден и весело лято ти желая!
Дими,благодаря за чудесните пожелания!
ОтговорИзтриванеМилена,сигурно имаш много интересни неща за разказванe:)
Момичета,радвам се,че разказа ми ви е допаднал.Спокойни и прохладни предстоящи почивни дни!
:-)
Диди, прекрасен разказ. Благодаря ти! Научих толкова много за Санторини днес. Приятелка беше посетила острова преди години, но единственото, за което се сещам са нейните преживявания - не знаех, че столицата е така високо на скалите, за доматите... чудно красиво и си го уловила и разказала прекрасно. Поздрави и много приятни завръщания!
ОтговорИзтриванеДиди, чудни снимки, разказ и рецепта! Пожелавам ти много острови - все по-екзотични и приказни!:-)
ОтговорИзтриванеПубликацията е супер,а разказа е толкова истински,че все едно бях там,докато го четях.И така по време на четенето,като стигнах до снимката на картичката,се сетих как въодушевено показваше снимки и разказваше за това вълшебно място,когато се бяхте върнали от там преди няколко години :)Пожелавам ти в скоро време пак да го посетиш и да усетиш енергията и обаянието на този земен рай ! Стаси
ОтговорИзтриванеМного силно въздействаща върху сетивата публикация! Благодаря за чудесната разходка, беше отличен гид!
ОтговорИзтриванеХубав и слънчев ден :)
Благодаря за интересния разказ! Санторини ми е мечта от доста години вече! Страхотни снимки и рецепта, сигурна съм, че е кюфтенцата са страхотни! Поздрави за хубавия блог!
ОтговорИзтриванеМира,радвам се,че има смисъл от писанията ми,освен удоволствието,което ми доставят!
ОтговорИзтриванеМария,със същите пожелания съм към теб!
Стаси,целувки и :)
Мария,много ме радва посещението ти и одобрителния коментар!
Ваня,мерси за комплимента!При теб видях толкова интересни неща!Ще ми е драго да наминаваш!
Благодаря на всички!
Поздрави :)
Страхотна рецепта, ще повторя обезателно :)
ОтговорИзтриванеВсичко което е написано е абсолютно верно. Бяхме там през майските празници и наистина е уникално. Взехме си една тойота аиго, за 2 дни под наем по 25 евро на ден и обиколихме целия остров.Невероятна атмосфера, изключителна красота.
ОтговорИзтриване