Франджипане, клафути - сравнително непознати термини на наша територия, които не държа да присъстват сериозно в речника ми, но нямам нищо против да ги виждам често на трапезата си :), дори комбинирани в един общ десерт.
За тази рецепта реших да променя някои продукти - смлените бадеми замених с орехи, а течната пълномаслена сметана със заквасена.Това последното се случи само в мислите ми, защото впоследствие забравих да я сложа в сместа.Човек невинаги успява да си подреди всичко, премерено и нагласено в купички и панички преди да започне работа.
Така в крайна сметка, вместо да получа десерта на Елен, изпълнен от нея по технологията за приготвяне на суфле, изпекох един по-сух вариант - нещо като орехов пандишпан.
Преди да съм се оплела съвсем в терминологията все пак ще кажа, че грешката е вярна, както често се случва.Хареса ми сбърканата рецепта с пропуснатата сметана, дори повече от стандартните кремообразни клафути. Докато правя снимките и след това разчиствам "бойното поле", успях да похапна съдържанието на половината от купичките :)
Предварително приготвените за гарниране сметана и медено грозде (по оригиналната рецепта) се оказаха съвсем подходящо допълнение към новополучения десерт с наситен аромат и вкус на орехи.Може да се сиропира само по външния контур, където е най-запечен или по-обилно, според предпочитанията.
Определено ще го имам предвид занапред.
Разбира се, приготвих десерта и по начина, който бях планирала.Допадна ми консистенцията на суфле, въпреки високата му влажност.
керамична тава с диаметър 22-25 см
140 г захар
3 яйца, разделени жълтъци от белтъци
40 г меко масло, стайна температура
80 г смлени орехи
3 сл брашно = 30г
щипка сол
1 чч големи зърна грозде (червен сорт кардинал и бял - царица или булгар)
3 яйца, разделени жълтъци от белтъци
40 г меко масло, стайна температура
80 г смлени орехи
3 сл брашно = 30г
щипка сол
1 чч големи зърна грозде (червен сорт кардинал и бял - царица или булгар)
медено грозде
1 чч разполовени и почистени гроздови зърна, предимно бели и по-малки
1 сл краве масло
1 сл мед или повече - според вкуса
В загрят на среден огън тиган разтопете маслото и прибавете гроздовите зърна, оставете докато започнат да омекват, като разбърквате от време на време.Сложете меда, увеличете котлона за кратко, намалете пак и оставете на тих огън 2-3 минути.
В купа разбийте с миксер захарта, жълтъците и маслото - около 3 минути, докато сместа побелее и стане кремообразна и леко пухкава.Смесете смлените орехи, брашното и солта, разбъркайте ги и на два приема прибавете към жълтъчната смес.В сух и чист съд разбийте добре белтъците на сняг, докато започнат да образуват връхчета.Добавете ги постепенно на части към тестото, като всеки път разбърквате бавно и внимателно до усвояването им, за да не спаднат.Разпределете сместа в намаслените купички или тава (ако използвате купички, напълнете ги до половина или максимум до 2/3 от обема).Във всяка купичка сложете отгоре по четири половинки гроздови зърна, предварително разрязани и почистени от семките.
Печете в загрята на 170 градуса фурна 25-30 минути или малко повече, ако сместа е в общ съд.Когато са готови, изчакайте 3-4 минути на отворена фурна, след което ги извадете.
Гарнират се с меденото грозде и бита или заквасена сметана, сладолед или изцедено кисело мляко (натурални или леко подсладени с пудра захар).
Разбира се, приготвих десерта и по начина, който бях планирала.Допадна ми консистенцията на суфле, въпреки високата му влажност.
За Франджипане клафути пригответе към горните продукти 140 г заквасена сметана или 170 мл течна животинска сметана.Прибавете я към жълтъчната смес, преди брашното с орехите.
Сервира се току-що изпечен, още топъл.Достатъчно е да се гарнира само със сметана, сладолед или йогурт.
Сервира се току-що изпечен, още топъл.Достатъчно е да се гарнира само със сметана, сладолед или йогурт.
Аз го харесвам повече, когато е охладен.
рецепта - mytartelette.com , с промени
Диди, последното парче е така изящно върху отразяващата светлината чиния... Много обичаме клафутита, така че ще имам предвид тази рецепта като се появи грозде и при нас. Поздрави и приятни последни летни дни!
ОтговорИзтриванеДиди, тези десерти това лято
ОтговорИзтриванеи на мен ми допаднаха :)
Не съм опитвала с грозде и сега
вече имам повод.
А снимките ти за мен винаги са прекрасни :)
Поздрави!
Чудесен десерт Диди !
ОтговорИзтриванеИзглежда много вкусно .:-)
Снимките ти както винаги ,са страхотни !
Поздрави и хубав ден.
Прекрасни снимки, чудесен десерт!
ОтговорИзтриванеКрасиво завръщане, Диди, липсваше! :)
ОтговорИзтриванеМира,пиши дали ви харесва с ядки,ако опитате!
ОтговорИзтриванеДани,избора ти на храна и рецепти винаги е перфектен:)
sabina,добре дошла!Радвам се да те видя вече и тук!
brazilka,много мило!
DSiva,надявам се да съм по-редовна:),имам толкова идеи.
Благодаря ви!Поздрави и спокойни почивни дни!
:-)
Диди, прекрасна рецепта, отново поднесена с вкус. А нещо забравено или сбъркано в рецептата винаги може да изненада приятно.
ОтговорИзтриванеКали,благодаря ти!
ОтговорИзтриванеОбикновено съм много стриктна и когато правя рецепта за пръв път спазвам всичко точно.Даже винаги ми е било странно как така някой казва,че е забравил да сложи нещо:)
Но явно на този десерт така му върви,като чета и публикацията на авторката на Тарталет.
Хубава неделя ти пожелавам!