Подбрах най-дребните и ги сложих цели на слънце.Останалите заминаха в максималното количество тави, които успях да побера във фурната.
Относно сушенето - смятам, че нямаше да се справя с "нощния" вариант, при който доматите се оставят на най-ниска температура и на сутринта са готови.Моите занимания се разпростряха в рамките на около шест часа и половина през деня.От време на време трябваше да наминавам край печката и да открехвам за кратко вратата на фурната, за да излезе влагата, да наблюдавам доматите, като през втората половина от периода по-близките до нагревателите бяха готови за изваждане, за разлика от останалите, да сортирам готовите от полуготовите.
Общо взето приятна, в никакъв случай досадна дейност, като се вземе предвид и аромата, който се носеше.
Аромата!... някои от тях поръсих с пресен розмарин и босилек, други със сух риган и мащерка, имаше чесън, имаше зехтин тук-там...
За сушенето на доматите на фурна трудно може да се даде точна рецепта.Има много относителни фактори - сорт, размер, количество, печка, степен на сушене.Като цяло се смята, че са добре изсушени, когато са набръчкани по ръба, в центъра имат останала някаква влага, но при натискане не излиза течност.Ето защо към края, освен че размествах тавите, според това в коя какво е положението, извадих готовите, а тези, в които видно имаше сок натиснах с върха на ножа и върнах за окончателно доизсушаване.
Редакция и допълнение във връзка с коментарите
Варианти за съхранение и ориентировъчни срокове:
Ако към доматите сложите суров чесън и свежи подправки преди да залеете със зехтин, трайността е най-малка - между една и две седмици, съхранявани в хладилник.
При подправяне със сухи треви,хубаво пресиране на доматите,за да излезе въздуха и покриване с около един пръст над тях със зехтин - между един и два месеца.Трябва да се държат на хладно и тъмно място или в хладилник.След отваряне за консумация - по-добре в хладилник.Ако използвате и част от зехтина, доливайте нов.
За по-дълъг период на съхранение - стерилизиране на вече пълните и плътно затворени буркани.
Добре изсушените домати могат да бъдат замразявани за период от около една година(съответно без зехтин).
При съхраняване в хладилник зехтина променя консистенцията си, но това не се отразява на вкусовите му качества.След като се извади и престои за кратко на стайна температура отново възвръща първоначалния си вид.
Бурканите, в които ще съхранявате доматите и зехтина, освен безупречно чисти, трябва да са подсушени идеално.
Още едно уточнение - най-подходящия сорт за сушене от популярните на нашия пазар е "Рома".За по-едрите домати от него, с голяма семенна част е удачно тя да се отстранява преди сушенето.
Относно сушенето - смятам, че нямаше да се справя с "нощния" вариант, при който доматите се оставят на най-ниска температура и на сутринта са готови.Моите занимания се разпростряха в рамките на около шест часа и половина през деня.От време на време трябваше да наминавам край печката и да открехвам за кратко вратата на фурната, за да излезе влагата, да наблюдавам доматите, като през втората половина от периода по-близките до нагревателите бяха готови за изваждане, за разлика от останалите, да сортирам готовите от полуготовите.
Общо взето приятна, в никакъв случай досадна дейност, като се вземе предвид и аромата, който се носеше.
Аромата!... някои от тях поръсих с пресен розмарин и босилек, други със сух риган и мащерка, имаше чесън, имаше зехтин тук-там...
За сушенето на доматите на фурна трудно може да се даде точна рецепта.Има много относителни фактори - сорт, размер, количество, печка, степен на сушене.Като цяло се смята, че са добре изсушени, когато са набръчкани по ръба, в центъра имат останала някаква влага, но при натискане не излиза течност.Ето защо към края, освен че размествах тавите, според това в коя какво е положението, извадих готовите, а тези, в които видно имаше сок натиснах с върха на ножа и върнах за окончателно доизсушаване.
Като основна температура избрах 100 градуса на вентилатор, но на два пъти увеличавах за кратко до 150 градуса.Хубаво е също през около 45 максимум до 60 минути да се открехва вратата на фурната за няколко минути - достатъчно е при горния ръб да се пъхне едно моливче, което да я стопира.
Суровите домати подправих със сол и захар, малка част от тях поръсих със зехтин, чесъна присъстваше на някои места като необелени, намачкани скилидки.Не пропускайте да застелете тавите с хартия за печене.
След нареждането на изсушените домати в стерилизирани плътно затварящи се буркани (сложих допълнително сухи подправки и малко печен чесън) и заливането със зехтин до плътно покриване, пресирайте ги с лъжичка отгоре, за да излезе въздуха.
От килограм и половина домати, сушени във фурната резултата е бурканчета с обща вместимост 680 мл.Не знам доколко е рентабилно и по какви критерии може да се прецени.Имахме чудесна реколта от градината, последвалите събития бяха единственото логично продължение.
Редакция и допълнение във връзка с коментарите
Варианти за съхранение и ориентировъчни срокове:
Ако към доматите сложите суров чесън и свежи подправки преди да залеете със зехтин, трайността е най-малка - между една и две седмици, съхранявани в хладилник.
При подправяне със сухи треви,хубаво пресиране на доматите,за да излезе въздуха и покриване с около един пръст над тях със зехтин - между един и два месеца.Трябва да се държат на хладно и тъмно място или в хладилник.След отваряне за консумация - по-добре в хладилник.Ако използвате и част от зехтина, доливайте нов.
За по-дълъг период на съхранение - стерилизиране на вече пълните и плътно затворени буркани.
Добре изсушените домати могат да бъдат замразявани за период от около една година(съответно без зехтин).
При съхраняване в хладилник зехтина променя консистенцията си, но това не се отразява на вкусовите му качества.След като се извади и престои за кратко на стайна температура отново възвръща първоначалния си вид.
Бурканите, в които ще съхранявате доматите и зехтина, освен безупречно чисти, трябва да са подсушени идеално.
Още едно уточнение - най-подходящия сорт за сушене от популярните на нашия пазар е "Рома".За по-едрите домати от него, с голяма семенна част е удачно тя да се отстранява преди сушенето.
Диди , прекрасни са !
ОтговорИзтриванеНаправо усетих аромата им . :))
Поздрави ! :)
Обожавам сушени домати, Диди!
ОтговорИзтриванеМиналата година суших - станаха много хубави. Тази пак ще направя :)
Благодаря ти!
Поздрави с пожелание за хубава и усмихната седмица :–)
Диди, както винаги си се справила чудесно :)
ОтговорИзтриванеСнимките ти отново ме плениха :)
Така добре си обяснила, че ще направя на всяка цена /е, не от градината, но лятното слънце в доматите си струва да го позатворя за зимата /
Прегръдки и усмихнати летни дни!
Много обичам сушени домати. Никога не съм правила в домашни условия, но твоето описание ми подейства много вдъхновяващи и мисля да се пробвам.
ОтговорИзтриванеGinger,здравей!Мерси!:-)
ОтговорИзтриванеТони,и аз много обичам!Ще се радвам,ако споделиш опит:)
Дани,имах някакви притеснения,но съм доволна,като за първи път.Благодаря ти за чудесните думи!Постарах се да съм по-подробна,дано да е полезно.
Прекрасно! Обожаван сушени домати и мисля и аз да направятази година.Само един въпрос. Поляти със зехтин, само в хладилник ли може да се съхраняватили е възможно и в мазето? И каква трайност имат? Опс,станаха 2 въпроса:)
ОтговорИзтриванеbrazilka,току-що писах,че и аз имах някакви колебания,но ме обнадежди това,че и сорта беше точно такъв - за сушене.Доколкото разбрах има и в магазините подобни доматки.Чела съм,че добре се получава и със сорта Рома,които се ползват за консерви.Даже като ги гледам в Гугъл,не знам дали и нашите не са такива,но са доста по-дребни.
ОтговорИзтриванеПоздрави!:)
:):):) ...чудя се..и не мога да се начудя как може да си толкова изобретателна и иновативна:)Поздравления,всичко изглежда повече от добре. Стаси
ОтговорИзтриванеДиди, доматите са станали страхотни - живописни, цветни, слънчеви и примамливи! Обожавам ги във всякакви комбинации! Винаги ми е изглеждало трудно за домашни условия, но явно се получават повече от добре! Поздрави!
ОтговорИзтриванеДиди, станали са много хубави!
ОтговорИзтриванеУ нас сушените домати са на почит и уважение. От няколко години правя домашни и ми харесвам много полече от купените.
Много красиви сушени домати! :)
ОтговорИзтриванеАз, откакто гледах по Фиеста ТВ как се правят домашни сушени домати, искам да си направя и все се моткам. Наистина там ги правиха със Рома домати, като обаче 1во им махнаха вътрешността със семките. Най-голямата ми чуденка обаче е към какво всъщност вървят сушените домати? Че не съм голям кулинар .... :)
Хриси,
ОтговорИзтриваневървят към салатка - зелена, айсберг и прошуто и пармиджано...мммм, вкусотия. Поне аз за това бих ги ползвала, нека и Диди се включи.
Диди, прекрасни са. Не ми е идвало на ум да си идкуша доматки, само ходя в Била и си купувам ама много рядко. Ето, че ми ди даде страхтна идея и непременно ще се възполдвам от нея. Супер сииии!
Стаска,мерси,прегръдки!
ОтговорИзтриванеМария,Лулу,благодаря!Радвам се,че ви харесват!Изобщо не знаех какво ще се получи.
Христина,привет!Наистина,за по-големи домати е удачно и по-удобно да се махне семенната част,иначе трудно ще се изсушат.За дребните прецених,че не си струва,голяма играчка е.
Сушените домати може да се ползват за добавка при готвене(при всички случаи,в които се слагат пресните);за овкусяване на паста,пици и салати;за сандвичи/брускети;пасирани - в разни сосове;имам рецепта за много вкусно песто,смятам да я напиша скоро и още много неща...сега виждам,че Дани е дала също добри предложения.
Дани,и аз досега ползвах само купени.
Лека вечер на всички:)
Ех,Диди, наистина си затворила частичка лято в буркан - ароматна, вкусна и огнено червена частица лято! Завиждам ти за търпението и усърдието, аз съм мързелана и си купувам сушените домати, които обожаваме у дома...
ОтговорИзтриванеС усмивка
Мария
Добре, нави ме / много лесно ти се отдава с тези снимки и обяснения :)/, ще си направя, вместо да купувам!Поздрави :)
ОтговорИзтриванеЧудни са доматките Диди .
ОтговорИзтриванеУдоволствие е човек да те посети :-)
От няколко години си отглеждам в градината същият сорт доматки , но не съм се сещала да си направя сушени , а толкова обичам ...
Съвсем скоро ще се възползвам от твоята рецепта :-)Благодаря ти !
Мария,аз ще комбинирам -домашни,купени.Които и да са,важно е да ни се услаждат:)
ОтговорИзтриванеDSdiva,ей тези думи,твоите ме радват,да знаеш:))
sabina,сега остава да му разучим и името на сорта.Иначе,знам,и други вкусни неща имате в градината :)
Благодаря ви и хубав ден!
Благодаря ви! :) Бих се пробвала с тези домати. :)
ОтговорИзтриванеДоматките са просто чудесни!
ОтговорИзтриванеОт градината на село пък някакви гиганти се извъдиха тази година (безумно вкусни!), а на мен ми се искаше да си направя такива сушени доматки като твоите.
Дали ще стане с чери? :-)
Снимките са радост за окото, Диди!
Ей, Диди, много ме запали с тези доматки (как не след тези снимки) и тъй като майка ми отглежда такъв сорт, май ще се пробвам и аз да изсуша. Мисля, че всеки сорт с голям процент сухо вещество би бил подходящ за сушене.
ОтговорИзтриванеДиди, много хубави домати и изкушаващи снимки. Ароматът го усетих много осезателно, докато четох описанието.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Диди, наистина си затворила лятото в буркан. И аз миналата година суших и ароматите са неустоими, наистина.
ОтговорИзтриванеИсках да те питам същите въпроси като darkslayer, че миналата година, тези, които затворих (по същия начин като теб) в буркан без стерилизиране се развалиха, а тези в хладилника се наложи да хапнем бързо-бързо. Не издържаха много.
Снимките ти са наистина изкушаващи. След миналогодишния ми неуспех мислех да не правя такива домати, но сега пак съм се замислила. Може пък да им хвана цаката :). Поздрави и хубави дни!
Много харесвам сушени домати, а твоите са изключително изкушаващи...
ОтговорИзтриванеЧудесни снимки и обяснение!
Поздрави!
изключителни изглеждат мммм :)
ОтговорИзтриванеи аз да питам, колко е издържливо това чудо..
Аз наскоро суших, но част от тях се опекоха. Твоите "неточни" препоръки сега ми показват, че съм прекалила с температурата. Още тогава реших, че ще направя повторение и сега с твоя помощ ще се получи по-добре, надявам се.
ОтговорИзтриванеДиди, по принцип не харесвам сушени домати, но от твоите ми се прииска да хукна към магазина и да си напазарувам няколко килограма за сушене :)) Наистина си затворила лятото в буркан! Прекрасни снимки! :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и приятна седица!
Благодаря на всички за страхотните отзиви!!:)
ОтговорИзтриванеКали,fedora,Даниела,зарадвахте ме!
Ирина,черитата са доста сочни.Според мен са подходящи за нещо като комбинирана обработка - печене плюс сушене до някаква степен и кратковременно съхраняване след това!
Мира,Ptirinha,направих допълнение в края на публикацията относно съхранението.Написала съм това,което ми е известно.
kathryn,успех този път!
Мира,добре завърнала се!Никога не е късно човек да преоткрие някои неща,които е отбягвал:)
Благодаря ти за отговара, Диди! Roma домати, дръжте се, here I come!
ОтговорИзтриванеИ замириса на късно лято... :) Прекрасни са тези доматки, чудни. Обожавам сушени домати но винаги съм ги купувала. Сега ще пробвам да си направя. Благодаря за суперската рецепта
ОтговорИзтриванеПрекрасна рецепта!
ОтговорИзтриванеНо сякаш не си заслужава. Тази година доматите не паднаха под левче. Сега са над два :-) Едно малко бурканче "купешки" е около 2 лева.
Вярно е, че от домашно приготвеното, няма нищо по-добро. В това не може да има спор.
На момичето, което питаше как се употребява.
ОтговорИзтриванеДори само върху филия хляб е прекрасно :-)
Аз ги правя по лесен начин ,нарязвам доматите на кръгчета с дебелина 1см нареждам ги върху рамка с найлонова мрежа,,използвам една стара рамка от прозорец,, леко ги посолявам със едра сол ,слагам ги да се сушат в 4 следобед и надругия ден в 4следобед ги редя в буркан заливам ги със слънчогледово олио и в хладилника.Цвета
ОтговорИзтриванеА бе, хора, не знаете ли, че след всеки препинателен знак (точка, запетая и т.н.) се оставя шпация (празно място)?
ОтговорИзтриванеИли софтуера се е побъркал?
Шпация оставям след тиретата,а след точките не,защото лично на мен не ми допада...но ако не се приема добре, може би ще го преосмисля...
ОтговорИзтриванеПриготвих сушени домати по твоята рецепта! Много пленително разказваш и снимаш!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам ако надникнеш при мен!
Поздрави Марияна!
сигурна съм, че са станали много вкусни!:)
ОтговорИзтриване