Сладоледите, които приготвих за нея се оказаха много вкусни.Шоколадовия е по рецепта на joy of baking -място, от което досега не съм имала повод да се разочаровам.С нежна, кадифено-гладка консистенция и изявен шоколадов вкус. А от лешниковия, който е традиционен за Италия останах очарована - плътен и наситен, с изключително богат аромат на изпечени лешници.Честно казано, не съм си представяла, че мога да направя толкова хубав сладолед (поне по моите критерии :)
Тортата може да се сервира с лек ягодов сос.Пасирайте пресни ягоди с пудра захар и малко бренди.Прецедете ги през цедка, сложете в сосиера, за да може всеки да гарнира индивидуално порцията си.
ПОСВЕЩЕНИЕ
Мая Дългъчева
Тя е смешна понякога - романтичка наивна!
Още детство в очите й свети.
Ако тайничко нощем нанякъде кривне -
пие вино с мъртви поети.
И е тъжна понякога, и мълчи необятно,
но така се срамува да плаче,
че сълзата набола се търкулва обратно
и след себе си въздуха влачи.
Като въздух я дишам - незабележимо.
Просто знам, че е тук. Че е близо.
Като дъх от коса. Като кукла любима.
Като нокти, до кожа изгризани.
Просто знам, че е тук. И е толкова хубаво
някой с тебе в студа да трепери.
Вдън гори Тилилейски да се изгубя,
тя едничка ще ме намери.
Тя е прошка без глас, мъдрост, страх посреднощ
и запалена мълком свещица.
Подари ми очи, да живея в разкош -
виждам, в дюлята зреят жълтици!
Подари ми небе, подари ми земя,
а отплата за нея аз нямам.
Само няколко стиха, с които ръмя
под клепачите мокри на мама.
Маме, с най-хубавите пожелания за рождения ден!
Италиански домашен лешников сладолед / Gelato di nocciola
120 г сурови лешници
4 големи жълтъка
280 мл пълномаслено прясно мляко
280 мл течна сметана ~ 35%
170 г захар
Загрейте фурната на 170 градуса, разпределете лешниците в тава, върху хартия за печене и ги запечете за около 10 минути - докато започнат да се белят люспите.Извадете ги, сложете ги върху чиста памучна кърпа, загърнете ги с нея и започнете да търкате, за да се обелят.Смелете ги след като се охладят.
Загрейте млякото в съд с дебело дъно и преди да кипне го дръпнете от огъня.Разбийте жълтъците и захарта с миксер, докато сместа побелее и стане кремообразна - около 3 минути.Темперирайте ги с млякото - започвайте да добавяте с лъжица на части горещо мляко към жълтъците, като разбърквате постоянно.След като сте добавили половината от млякото и затоплили жълтъците, обединете двете смеси в съда с дебело дъно.Сложете го директно на котлона или пък на водна баня и започнете за загрявате постепенно сместа, като разбърквате постоянно.Тя трябва да достигне температура около 80 градуса.Това е момента, в който сместа се е сгъстила и се задържа по гърба на дървена лъжица, когато я извадите от крема.Това състояние се достига за 8 до 10 минути.В никакъв случай не трябва да я оставяте да завира!Когато е готова, дръпнете от котлона, покрийте, оставете да се охлади до стайна температура, разбърквайки от време на време, за да не се образува коричка.След това прибавете смлените лешници.Разбийте сметаната до твърди връхчета и добавете и нея на части, разбърквайки внимателно с дървена лъжица или шпатула.Сложете в хладилника, завита с фолио за свежо съхранение за 2 - 4 часа.Така подготвена, можете да я обработите в машина за сладолед според инструкциите на производителя.
Шоколадов сладолед
240 мл пълномаслено прясно мляко
240 мл течна сметана ~ 35%
4 големи жълтъка
60 г полусладък шоколад
50 г неподсладено какао
100 г захар
1 и 1/2 ч.л. готова смес - пудра захар с бурбонска ванилия на прах
Размийте какаото в студено прясно мляко, смесете го със сметаната в съд с дебело дъно.Загрейте ги, докато стигнат момента преди завиране - образуване на ситни мехурчета/пяна по повърхността.Дръпнете от огъня и сложете начупения шоколад, разбърквайте, за да се разтопи.Разбийте яйцата и захарта до побеляване и кремообразна текстура, около 3 минути.Темперирайте, като смесите постепенно горещото мляко и жълтъчната смес, бъркайки постоянно.Ако се получат някакви бучки, прецедете.Сложете обединената смес на водна баня и започнете да загрявате докато сместа се сгъсти и се задържа по гърба на дървена лъжица (8-10 минути).Дръпнете от огъня, продължете да разбърквате още малко, прибавете и ванилията, покрийте и оставете да се охлади до стайна температура.Сложете сместа в хладилника, оставете да престои поне 4 часа или през нощта.Пристъпете към приготвянето на сладоледа в машината за сладолед според приложените инструкции.
Сладоледена шарлота
за форма-ринг с диаметър 18см и височина около 14см, без дъно
(използвах два ринга)
1 опаковка - 400 г савоярди (ще са необходими около 300 -350 г), или други бишкоти*
500 г лешников сладолед
300 г шоколадов сладолед
400 г ванилов сладолед
150 г праскови от компот
100 г ягоди, по възможност - дребни
100 мл вода
2 с.л. ром
1 с.л. захар
* Направих шарлотата без дъно, но смятам, че е по-добре да има такова, затова в метода на приготвяне го предвиждам
На слаб огън загрейте захарта, водата и алкохола.След като заври, оставете да покъкри и да се посгъсти като сироп.
Върху поднос за торта от материал, който може да престоява във фризер разположете формата за тортата, опакована с алуминиево фолио, намазано с масло от вътрешната страна.Облицовайте я с бишкоти, на които предварително сте отрязали единия заоблен край (слагайте бишкотите с правия участък нагоре).По формата изрежете кръг-шаблон, на който лесно можете да видите радиуса с прегъване на хартията и съответно да се ориентирате за дължините на отделните сегменти от бишкоти, които да оформите и напаснете предварително върху шаблона като розета.От остатъците и от допълнителни бишкоти застелете дъното на формата.С помощта на четка намажете обилно бишкотите от вътрешната страна със сиропа.На дъното на тортата сложете около 3/4 от лешниковия сладолед, който предварително сте оставили в хладилника да се размекне.Внимавайте да не се втечни - било в хладилника или докато го полагате (трябва да се действа бързо и сръчно).Оставете шарлотата във фризера да стегне.След това разпределете шоколадовия сладолед, но не във вид на втори пласт, а като обмажете вътрешната повърхност на бишкотите, така че в средата да остане празно.Върнете отново във фризера да стегне добре.
Нарежете на парчета прасковите (много добре отцедени) и по-едрите ягоди, дребните ягоди оставете цели.В момента, в който шарлотата е стегнала достатъчно, а ваниловия сладолед - размекнат и удобен за нанасяне, допълнете тортата, като между ваниловия сладолед полагате и от плодовете.Върнете я във фризера, изчакайте да стегне и тъй-като сладоледа леко сляга, финално заравнете с останалия лешников сладолед.Отгоре сложете калпачето на тортата, като предварително сте намазали обилно вътрешната страна на бишкотите със сироп.Завийте с два листа алуминиево фолио (добре е да го правите и при предните етапи на престой в камерата), оставете я във фризера поне 4 часа преди консумация.Когато този момент настъпи, извадете, изтеглете внимателно нагоре формата - ринг, украсете с пресни плодове - ягоди, череши, касис, боровинки; поръсете с пудра захар.
рецепта лешников сладолед - italian traditional food
идея рецепта сладоледена шарлота - Sale&Pepe
Диди,
ОтговорИзтриванеда е жива и здрава майчето,ти
и дълги години да ви радва!
А иначе не знам откъде д азапочна коментара си?!
Но за да не стане много дълго само ще кажа,
че това беше поредната наслада и за очите, и за душата, която изпитвам в твоя блог!
Справила си се чудесно:)
Това за сладоледа и разстапянето :
моя сладолед с череши се разстапя много бавно, а е от животински продукти.
Но ще имам пред вид опита ти.
Прегръдки и усмихнати летни дни!
Диди,
ОтговорИзтриванемайсторска си ти!
Честит празник на скъпата ти майка! Пожелавам й да бъде много здрава и да се гордее, че е отгледала и възпитала такава прекрасна дъщеря.
Шарлотата е перфектна, сладоледите също. Обожавам италиански сладолед и ако не друго поне него ще се престраша да направя.
Хубава нова седмица, Диди
Диди, много неща ми се иска да напиша.
ОтговорИзтриванеПърво - поздрав към теб и рожденичката! Много здраве и щастие на вас и всички около вас!
Второ - благодарности за изчерпателния труд! И аз тези дни съм с намерения за сладолед - ще се възползвам от опита ти.
Трето - клинообразно изрязаните бишкоти е страхотна идея, мисля си, че едва ли би ми хрумнала, но я заемам с удоволствие!
Четвърто - очите ми останаха и в поставката за тортата и мелачката :)
Пето - снимки, аранжировка, стайлинг - перфектно.
Спирам до тук! Поздрави!
Дани,благодаря ти за пожеланията и винаги позитивното и искрено отношение!
ОтговорИзтриване...за сладоледа - може и така да ми се струва,беше доста топло времето.
Дани,надявам се да ти хареса лешниковия сладолед:)Сърдечни благодарности за поздрава и оценката на тортата!
Ивейн,не е чак толкова труда по сладоледа,това си е метода общо взето,по който съм правила.
Мелачката ни е стара семейна собственост:)
Благодарности за чудесните пожелания и отзиви!
Диди, невероятна си! Влюбих се в първата снимка!
ОтговорИзтриване(и в поставката ти за торта :)). Досега не съм се престрашавала да направя сладолед (може би, защото нямам много място във фризера от кутии с купешки ;)), но твоята шарлота определено ме подканя да пробвам.
Най-хубави пожелания за рождения ден на майка ти! Сърдечни поздрави на теб :)
Мира,благодаря ти!Много си мила!
ОтговорИзтриванеСладолед(и по диетичните му варианти)реших да правя заради децата,оказаха се големи любители.Предпочитам да е домашен и да знам какво слагам в него.
Първата снимка и аз си я харесвам най-много:)
Прекрасно е всичко при теб, Диди!
ОтговорИзтриванеИстинско удоволствие е човек да посещава блога ти.
Поздравления към рожденичката и прекрасната й дъщеря :)
Снимките са вълшебни, стихотворението е толкова нежно и емоционално, а сладоледената торта е истинско бижу!
ОтговорИзтриванеАз също тези дни си мисля да приготвя сладолед, но нямам машина. Според теб това дали ще е фатална за крайния резултат?
Ти каква машина ползваш?
Диди,
ОтговорИзтриванепоздравления за вашия празник -
здраве и щастие за всички ви!
А с тази публикация като че попаднах в приказка -
Благодаря ти!
Прекрасна е, Диана
Ина,Ирина,Дианка,сърдечни благодарности и прегръдки!
ОтговорИзтриване:-)
Ирина,за правене на сладолед без машина знам това,което сигурно и ти - след като се сложи във фризера,да се разбърква(евентуално с миксер) няколко пъти(2 или 3),през около час.
Относно машините - оказа се,че тук директно от магазин за техника трудно може да се купи,особено търсейки предпочитана марка.
Докато преглеждах он-лайн доставчиците,ни подариха една, която е правена за Кауфланд- веригата.Горе-долу е добре:)
Разкош, разкош е всичко от началото до края!!!
ОтговорИзтриванеДиди очароваха, снимките, рецептата - всичко!
Страхотен подарък си направила за майка си!
Хубаво и изпълнено с приключения лято ти желая!
:–)
Крайния резултат е страхотен !
ОтговорИзтриванеПоздрави.
Диди, толкова красиви снимки и толкова изумително изкушаваща Шарлота, просто съм зашеметена! И така искам да си близна малко от тоя лешниковия сладолед.....А може ли да се направи без машина за сладолед, че не притежавам?
ОтговорИзтриванеДа е жива и здрава майка ти, а стихчето ме развълнува и просълзи, много е нежно и дълбоко емоционално, откъде си го открила.....?
С пожелание за незабравимо лято!
Мария
Мария,зарадва ме много с посещението си и хубавите пожелания!Благодаря!
ОтговорИзтриванеСлънчево и усмихнато лято!:-))
Дамски парфюм,мерси!:)
Мария-пепеляшка,развълнуваха ме думите ти, поздрава,всичко!Драго ми е,че си се отбила при мен:)
За сладоледа знам,че ако се прави без машина,след като се сложи в камерата трябва да се разбърква през около час,за да не се образуват кристали.Така,докато се замрази и втвърди.Но не съм го пробвала този метод.
Стихотворението е най-затрогващото ме от всички,които съм чела досега,посветени на майката.Тук има събрани много текстове на стихове и песни - "Най-хубавите стихове за мама" - http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=268259.0
Поздрави и прегръдки!:)
Диди, публикацията и снимките ти са абсолютна радост за окото! Това е една много предизвикателна рецепта, която на много хора би се опряла, но твоето изпълнение е перфектно! А стихотворението е наистина много ценно.
ОтговорИзтриванеКали,добре завърнала се :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Рецептата сама по себе си не е толкова трудна,колкото това, че има повече етапи и последователности.
Поздрави!