А иначе лятото намина за кратко, колкото да се уверим взаимно, че не сме се забравили и изчезна нанякъде, оставяйки ни в студена, ветровита прегръдка.Затова предлагам този път краставицата и копъра да правят компания на сьомгата в соса на едно приятно, елегантно и все пак непретенциозно ястие.
Прясната паста би била чудесен завършек (или начало...) на цялата комбинация.Но на нея смятам да отделя специално внимание занапред.Освен това тя е въпрос на малко повече свободно време и желание да си доставим удоволствието да я направим и похапнем.
Лимоните могат да бъдат успешно заменени с портокали, с което да придадете малко по-нестандартен нюанс на вкуса.
Талиатели с пушена сьомга
4 порции
350 - 400 г талиатели
1 средно голяма краставица
80 г краве масло
настъргана кора от 2 лимона (или 1 портокал)
300 мл течна сметана
1 с.л. прясно изцеден сок от лимон (или портокал)
120 - 150 г пушена сьомга
ситно нарязан пресен копър
сол и черен пипер
Сварете пастата в леко посолена вода според указанията на опаковката.Разрежете краставицата наполовина по дължина, почистете семената с остра лъжичка и нарежете на полумесеци с дебелина около 2мм.В съд с дебело дъно разтопете маслото, сложете настърганата кора и копъра, разбъркайте ги добре, прибавете краставицата и задушавайте на ниска температура 2-3 минути, като бъркате от време на време.Добавете сметаната и сока, посолете и подправете с черен пипер.Оставете 1-2 минути на котлона, без да завира соса и отстранете.Прибавете нарязаната на ленти сьомга.Прецедете сварената al dente паста.Можете да я сипете в съда със соса и внимателно да ги размесите или да я сложите в затоплена чиния, върху нея соса и съответно леко да ги разбъркате.Сервира се веднага.
адаптирано от Fish & Shellfish - Kate Whiteman
Диди,
ОтговорИзтриванепрекрасно предложение, което бих направила с портокал :)
Снимките както винаги са чудесни!
Поздравления за публикацията във в. "Капитал"
за твоя блог -там също малко "вдигат завесата"
около теб:)
Поздрави и прекрасни почивни дни, и
усмивки за най-прекрасния български празник!
маргаритки, слънчеви снимки и много приятно предложение. Обичаме сьомга и може би ще пробваме някой път с удоволствие. Поздрави и приятни празнични дни :)
ОтговорИзтриванеЧудни снимки, но само да кажа, че и аз започвам с узо, но...със салатка, ако е и омешана с рибоци- още по-добре!
ОтговорИзтриванеСлънчице и усмихнати празници!
Диди,
ОтговорИзтриванеще започна с това, че обичам слънчевите маргаритки, а от твоите снимки са така лъчезарни.
Поздравления за представянето ти в "Капитал",
с нетърпение ще очаквам продължението на твоя разказ, и не само...
Чудесна рецепта, прекрасни снимки - благодаря ти!
Хубави и усмихнати празнични дни, Диана
Диди,
ОтговорИзтриванеприятно ми е да се запознаем. Блогът ти много ми допада, снимките, обясненията, стилът на писане...абе всичко.
Снимките и рецептата са много свежи, както и цветята, набрани от полянката.
Ще те навестявам често :)
Диди, честито за топ 5 на Капитал! Пожелавам ти приятни мигове с блогърстването и готвенето за любими хора! Поздрави и приятни дни :)
ОтговорИзтриванеДиди, и тук да те поздравя за представянето в "Капитал" ! Удоволствие е да се отбивам при таб!
ОтговорИзтриванеМного интересно предложение (най-вече заради краставицата в соса :)) и прекрасни снимки, както винаги!
Поздрави и слънчев уикенд!
Дани,много ти благодаря!Да,с портокал е чудна комбинация!:)
ОтговорИзтриванеМария,Дианка,Мира,Станимира,благодаря ви за поздравленията и пожеланията!Хубаво е,когато има кой да се радва с теб!:)
Дани,на мен също ми е приятно да се запознаем!
Хубави празнични дни!:)
Това изглежда фантастично. Обичам вкусно ястие паста със сьомга.
ОтговорИзтриване