11.5.10

Pop Over!


Popovers са вариация на Йоркширски пудинг, а аз ги наричам палачинкови пуканки. На практика тестото е същото като за палачинки, интересно обаче какво ги прави така бухнали, за разлика от любимите ни палачинки - "безнадеждно плоски", по думите на busycooks.about.com.Там е обяснено подробно, но в общи линии това е комбинацията от подходяща температура, съотношение на съставките и количеството течност в сместа, както и стройни форми за печене.Образувалата се от високата температура пара издува хлебчето, а яйцата и протеините на брашното създават мрежа, която го задържа цяло.



Разбира се, има и рецепти с бакпулвер.Но моля ви, не използвайте набухвател - запазете магията на popovers!Правят се много бързо и лесно, а в комбинация с ягодовото масло, приготвено от предната вечер, няма как да не предизвикате WOW-ефект на закуска :)





Popovers
за 6 броя форми от 150 мл, 1 ч.ч. = 240 мл

300 мл , 1 1/4 ч.ч. прясно мляко, пълномаслено
1 сл разтопено масло
2 яйца
150 г , 1 чч качествено бяло брашно
1/2 ч.л. сол

Много важно е всички продукти да бъдат със стайна температура ~ 20-22 градуса!
Има специални форми за popovers , но могат да бъдат изпечени и във форми за мъфини или крем карамел.

Включете фурната на 230 градуса да загрява.На изключения, но още топъл котлон, на който сте разтопили маслото можете леко да загреете формичките.Намажете ги добре с масло и поръсете с брашно, като изтупате излишното.Когато фурната сигнализира, че е готова с температурата пригответе сместа - става за секунди.В купа смесете млякото и маслото, добавете яйцата едно по едно, разбийте леко с ръчна тел, добавете и пресятото брашно със солта.Разбъркайте за кратко, докато се смесят съставките, нормално е в сместа да останат някои бучки от брашното.Разпределете сместа по формите, запълвайки 2/3 от обема (препълването може да има негативен ефект).Сложете във фурната на достатъчно разстояние една от друга.Аз използвам тавата на фурната вместо скара и я слагам на предпоследния ред отдолу нагоре(ако формите ви не са алуминиеви, по-добре използвайте скарата,за да може горещия въздух да обдухва по-добре съдовете).Печете 15 минути на 230 градуса, след което намалете на 180 градуса и допечете още 20 минути.Не отваряйте вратата по никое време от печенето!
Когато са готови, извадете ги, продупчете ги с върха на нож в основата на шапката, близо до горния ръб на формата.Така парата излиза, за да не кондензира и навлажни сместа, а и те запазват формата си.Извадете ги и сервирайте веднага.
Popovers имат хрупкава коричка, меки и сочни вътре с ясно изразен яйчен вкус и големи кухини.
Веднъж продупчени, можете да ги върнете в изключената фурна и да ги поддържате топли до 30 минути, така коричката става още по-хрупкава.

Ягодово масло

100 г меко краве масло
50-60 г ягоди, нарязани на дребно
30 г захар, или на вкус (аз използвах пудра захар)

Маслото трябва да е омекнало добре - оставете го няколко часа на стайна температура.Разбийте го заедно със захарта до кремообразно състояние, използвайки миксер.Добавете ягодите, разбъркайте с лъжица докато се разпределят равномерно, завийте маслото с фолио за свежо съхранение и приберете в хладилника.
Според мен маслото удачно може да се замени с крем-сирене от типа Филаделфия, със или без захар, в съотношение на вкус.

рецепта popovers - Apartment Therapy
идея рецепта ягодово масло - Sweet paul

26 коментара:

  1. Хлъц:)
    Това изглежда неустоимо!
    Спри се малко, че така никога няма да успея да осъществя плановете си за -2 кг:)

    ОтговорИзтриване
  2. Диди,
    прекрасни са, а за допълнението съм безмълвна...
    И аз ги правя без набухвател, по рецептата Julia Child's Popovers.
    Снимките и обясненията са неустоими.
    Поздрав и хубава вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Лулу,малко вкусни удоволствия никога не са излишни!:)

    Диана,благодаря ти!
    Спомням си ги твоите перфектно направени popovers по Джулия Чайлд!:)

    ОтговорИзтриване
  4. Диди, отново си перфектна в обяснението , в изпълнението и в снимките!
    "Удоволствието беше мое", както се казва :)
    Много усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудни са, Диди, а за ягодовото масло направо нямам думи - неустоимо!

    ОтговорИзтриване
  6. Имаш невероятен талант да представяш по един чудесен начин всичко,което приготвяш!Имаш награда при мен!Усмихнати майски дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Дани,благодаря за оценката и комплимента!
    Мария,радвам се,че ти допада!
    Нанита,благодаря за хубавите думи и наградата!

    Поздрави на вички!:)

    ОтговорИзтриване
  8. Прелест, особено тези ягодки накрая...
    Тези popovers ми приличат малко на сanneles de Bordeaux

    Слънчев и усмихнат ден :)

    ОтговорИзтриване
  9. Диди, това е най-красивата ти статия досега :-) Направо онемях пред свежестта и нежността на ягодовото масло, а пък в съчетание с тези пухкави popovers е истинско изкушение!
    Поздравления и за снимките ти - невероярни са!

    ОтговорИзтриване
  10. Много пролетно, прекрасно и омагьосващо!

    ОтговорИзтриване
  11. fedora,благодаря ти!Права си,малко приличат на canneles ...и имаш една прегръдка от мен,защото ми даваш идея какво бих могла да направя с малките формички,"приватизирани" от майка ми - от сума ти време им се чудя:)...не са точно за този тип кейкчета,но стават.

    Е,Ирина,направо ме сразяваш с твоя коментар!Благодаря ти за оценката!Но понякога нещата се получават случайно.

    Даниела,много мило,мерси за хубавите думи!
    Поздрави за всички!:)

    ОтговорИзтриване
  12. Ох, това ягодово масло ще ме преследва и наяве и насън...
    Палачинкови пуканки-много симпатично име и възбуждащо любопитството на мъниците.
    Благодаря за идеята и удоволствието, което си доставям при всеки прочит на твоя публикация!

    ОтговорИзтриване
  13. Обичам popovers! Това изглежда фантастично! Не мога да чакам да се подготви тази рецепта.

    ОтговорИзтриване
  14. Привет, Диди Б!
    Днес открих блога ти и намерих тук много интересни неща. Междудругото, пробвах още отдавна твоята рецепта за брауни и ми стана любима :)
    Заповядай при мен, имаш награда.

    ОтговорИзтриване
  15. Ивейн,Casey,goldy,много ме радват хубавите ви думи,благодаря!Драго ми е,че ви е приятно тук!

    Поздрави сърдечни!:)

    ОтговорИзтриване
  16. Диди, поздравления за публикацията в КАПИТАЛ ЛАЙТ. И двамата с Ники много се радваме, че усилията ти не остават незабелязани и се оценяват подобаващо. Всичко, което правиш е много красиво и вдъхновяващо. Поздрави и продължавай смело напред!

    ОтговорИзтриване
  17. Оля,Ники,много ви благодаря за поздравлението и пожеланията!
    Изненадахте ме и страхотно ме зарадвахте!:))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Диди, чудесна рецепта и невероятно представяне и снимки!
    Много нежно и красиво е всичко.
    Поздравления за статията, блога ти е прекрасен и много се радвам, че е оценен подобаващо!
    Хубави празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  19. Пепи,благодаря!
    Сльнчеви празнични дни!:)

    ОтговорИзтриване
  20. Диди, чак днес направих рецептата. Исках и Мими да участва, нали сме във ваканция :) Само че заменихме ягодите с праскови. В момента съм я оставила да се облизва и наслаждава. Толкова и харесват, че явно ще се прави често.

    ОтговорИзтриване
  21. Оля,радвам се много,че ви допада.Аз съм им голям фен на тези поп-овери:-)
    Поздрави на вас и на Мими!

    ОтговорИзтриване
  22. Направих ги и са страхотни!
    Благодаря

    ОтговорИзтриване
  23. Миленка, благодаря за коментара!
    Драго ми е, че са ви харесали! Много даже :)

    ОтговорИзтриване
  24. Здравейте! Направих тези popovers. Току-що ги изядохме. Много са вкусни. Много сме доволни. Благодаря за рецептата. Хубава пролет ви желая!

    ОтговорИзтриване
  25. Фантастично! Чудесна рецепта и много красиви снимки!

    ОтговорИзтриване
  26. Много интригуващи палачинкови пуканки!!! И самото им заглавие е интригуващо! :) Ще пробвам някой път да ги направя и дано ми се получат, да не се наложи да ги кръщавам палачинкови клисавки или палачинкови сплескавки... ;) Прекрасна идея и снимки! И много хубав блог! :)

    ОтговорИзтриване