26.10.10

Тарта с орехов пълнеж и ябълки


По случай празника на моя закрилник Св.Димитър, днес ще почерпя виртуално с нещо сладко в две вариации по рецепта, която съм публикувала.Харесвам я, защото освен вкусна, търпи много промени - с каквото и да се комбинира, винаги се получава изкушаващ резултат.
С удоволствие ще хапна всякакъв десерт, приготвен с кейково тесто или друго нещо, но тартите определено са ми слабост.Добре направеното ронливо маслено тесто с текстура на едри люспи в комбинация с хубав пълнеж е като че ли на първо място във фейв-листа ми :)....а варианта с пълнеж от смлени орехи и лешници и ягодово сладко даже ми допадна повече от този в оргиналната рецепта.
На този ден, заедно с другите традиционни за празника ястия (курбан или гювеч от овнешко месо, яхния с петел или кокошка - съответно за именника или именницата, рачел от тиква..), се поднасят печени ябълки и пита с ябълки.Аз избрах тази тарта, приготвена с орехово-канелен пълнеж и ябълки.


В миналото хората са възприемали годината разделена на два сезона - от Гергьовден до Димитровден бил летния и от Димитровден до Гергьовден - зимния.Празника се нарича още и Разпуст - на този ден стопаните се разплащали с наетите за лятото работници, прибирали се селскостопанските сечива, нареждали се дървата за огрев, а строителите и зидарите приключвали работа и се прибирали вкъщи.В народопсихологията Димитровден е свързан с различни обреди, по които се гадае и предрича каква ще е годината, включително и полазване.След приключване на празника започвали годежите и сватбите.
Свети Димитър е предвестник на зимата, затова се смята,че той има връзка със света на мъртвите и около празника е една от най-големите задушници.


Всеизвестна е поговорката "Свети Георги лято носи, а Свети Димитър - зима" - Солунският чудотворец пристига на червен кон и от бялата му брада ще полетят първите снежинки.
В моето семейство от дълги години през поколение се дават тези две имена, и в мъжкия и в женския им вариант...Така и до мен - Димитрина и дъщеричката ми Гергана, носеща името на дядо си.Мога само да си пожелая здраве за нас, а ние ще продължаваме да почитаме светците си.

Поздравявам всички именници!


Тарта с пълнеж от смлени ядки и плодово сладко


Тарта с орехов пълнеж и ябълки

250 г бяло брашно
60 г пудра захар
150 г студено масло
щипка сол
60 мл ледена вода
3 бр ябълки
1/2 лимон
1 яйце, леко разбито
течен мед за глазиране

пълнеж / Frangipane

75 г меко масло
75 г захар
50 г брашно
80г смлени орехи
1 голямо яйце
1/2 ч.л. канела на прах (или 1 ч.л. ванилена пудра захар и листенца прясна мащерка,поръсени след изпичането)

Пресейте брашното с пудрата захар и солта, прибавете нарязаното на кубчета студено масло и с помощта на един или два охладени ножа раздробете маслото до едри трохи.Накрая може да размачкате за кратко и с върха на пръстите - това с цел да не се разтопи маслото от топлината на пръстите.Може да останат парченца масло с големината на леща или грах.Сипете водата и възможно най-бързо оформете сместа на тестена топка, без да е нужно да месите (ако е необходимо, добавете още 1сл вода).Притиснете я да се получи диск, завийте с фолио за свежо съхранение и оставете да се охлади половин-един час в хладилника.
Разбийте с миксер маслото и захарта, добавете яйцето, после брашното и смлените ядки с подправката.На работен плот разточете охладеното тесто до кора с диаметър 35см върху кръг хартия за печене, изрязана по дъното на голяма тава.Сложете пълнежа в центъра на тестото, като запълните площ с диаметър около 22см. Отгоре наредете нарязаните на тънки резени ябълки, поръсени веднага след разрязването с лимонов сок..Загънете краищата на тестото като оформите борд, намажете го с разбито яйце и опционално го поръсете с малко захар на дребни кристали.Пренесете тартата заедно с хартията в тавата.Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30-40 минути. След като е готова, глазирайте ябълките с малко мед, като внимавате да не навлажните пълнежа, оставете да се охлади поне 10-15 минути преди да я разрежете.

27 коментара:

  1. "версатилна" казваш ...

    ОтговорИзтриване
  2. да, в смисъл "търпяща различни версии"...но днес съм в настроение, така че приемам всякакви критики...

    ОтговорИзтриване
  3. Честит празник!Нека Св.Димитър закриля най-напред именниците си,а след това и всички останали.И нека донесе не само първите снежинки,ами и много топли чувства около предстоящите зимни празници!!!
    Стаси

    ОтговорИзтриване
  4. Честит имен ден, Диди! Да е живо и здраво името ти! Тартата изглежда прекрасно - хрупкава и вкусна. Приятно посрещане на празника!

    ОтговорИзтриване
  5. Честит имен ден, Диди!
    Да си жива и здрава, много обичана и щастлива и не спираш да правиш това, което обичаш с финеса и желанието, които имаш!

    ОтговорИзтриване
  6. Честит да е именният ти ден, Диди!
    Здраве, късмет и много щастие!
    Прекрасна тарта - в аромати, вкусове и снимки.
    Хубав празник, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Да ти е живо и здраво името, Диди!
    "Версатилна" ми харесва :))

    ОтговорИзтриване
  8. Честит имен ден Диди! Тартата изглежда много апетитно. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. О, Диди, честит имен ден!
    Да си така дъхава и вкусна, изкущаваща и елегантна, като десерта който си ни предложила.
    Грабвам едно парченце- и аз съм върл фен на тартите, солени и сладки....
    Хубав и палав празник!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  10. Честит празник и от мен .Да е сладко..

    ОтговорИзтриване
  11. Да си жива и здрава - с удоволствие чета твоя блог

    ОтговорИзтриване
  12. Честит имен ден, Диди!
    С най-добри пожелания и от мен!

    Чудесен плодов сладкиш е "тарт-а",любим и у дома, а този който си ни поднесла изглежда вълшебно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Честит имен ден, Диди! Най- сърдечни пожелания за здраве и щастие!

    Разкошна тарта! А снимките са прекрасни!

    Поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване
  14. Диди, честито и от мен:)
    Да си жива и здрава да се радваш на сладурите,
    да си все така креативна във всичко и се наслаждаваш на нещата, които харесваш!
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  15. Диди , Честит Имен Ден !
    Бъди здрава и много щастлива !

    Сърдечни поздрави и прегръдки .

    ОтговорИзтриване
  16. Диди Честит имен ден! С пожелания за здраве и лично щастие!!!
    Тартата е великолепна!

    ОтговорИзтриване
  17. Диди, Честит Имен Ден! Да се слави името ти! Да си жива и здрава! И все така изпълнена с вдъхновяваща красота и финес!

    ОтговорИзтриване
  18. Честит празник, Диди!
    Желая ти много здраве и късмет!
    Нека Св. Димитър закриля всички ни!

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря много на всички за поздравленията и хубавите пожелания!Зарадвахте ме и украсихте празника!

    Пожелавам здраве и щастие на вас и близките ви!
    :-)

    kathryn,това беше първата дума,която ми дойде на ума,докато пишех текста и според мен е подходяща,но заради двустранното и значение, все пак я редактирах:)

    ОтговорИзтриване
  20. Диди, на патерици, честито, да ти се слави името! Тартата, снимките и описанието - всички носят много приятно есенно настроение.

    ОтговорИзтриване
  21. Честит празник, на патерици. Прекрасни вкусотии :)

    ОтговорИзтриване
  22. Честит празник и от мен, макар и на патерици!
    Тартите и пайовете и на мен са ми невероятно любими!

    ОтговорИзтриване
  23. Кали,Иво,Лулу,много мило!Благодаря ви!
    :-)

    ОтговорИзтриване
  24. Диди, и от мен честито на патерици! Да си жива и здрава, и ти, и името ти! :) Разкошна ябълкова тарта, изглежда прекрасно!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  25. Диди, с голямо закъснение - Честит празник. Всичко най-добро от мен.
    Тартата е страхотна!

    ОтговорИзтриване
  26. Диди, с още по-голямо закъснение - Честит празник! Нека Св. Димитър те закриля и бъди много здрава. Рецептата е много добра, поздравления.

    ОтговорИзтриване
  27. Мира,Еос,Дани,много ви благодаря за поздравленията,топлите думи и одобрението на рецептата!
    Приятелски поздрави и много усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване