Изключете заобикалящия ви свят и се отпуснете напълно!
Забравете кой беше груб и нелюбезен, кой ви ядоса в работата, кой ви засече на пътя....
Игнорирайте стреса и умората, пропъдете мислите за незавършените неотложни задачи от TO DO - листа....
Съсредоточете се в чинията пред себе си...
Поглезете се с парче Шоколадов кейк с морска сол и зехтин
Gateau au chocolat à la sel de mer et huile d’olive
за форма с диаметър 22см (или 25-26см за кейк с по-малка дебелина)
100 г натурален шоколад 70 % какаова маса
100 г натурален шоколад 45-50 % какаова маса
200 г краве масло
4 яйца - М размер
150 г захар
60 г бяло брашно
щипка сол
1 1/2 чл бакпулвер
100 г натурален шоколад 45-50 % какаова маса
200 г краве масло
4 яйца - М размер
150 г захар
60 г бяло брашно
щипка сол
1 1/2 чл бакпулвер
за гарниране
качествен зехтин екстра върджин
дребна качествена морска сол на люспи - Малдон, Фльор де сел
качествен зехтин екстра върджин
дребна качествена морска сол на люспи - Малдон, Фльор де сел
Разтопете на водна баня начупения на парчета шоколад и нарязаното на кубчета масло.В купа разбийте захарта и яйцата около 3 минути, докато сместа побелее, като увеличи малко обема си и стане пухкава.Пресейте брашното със солта и бакпулвера, прибавете го към яйчената смес и разбъркайте добре.Започнете да добавяте постепенно шоколадовата смес, като бъркате с дървена лъжица.Изсипете във форма с откопчаващ се ринг, застлана с хартия за печене и с намаслен и набрашнен кант.Печете в загрята на 200 градуса фурна, около 30 минути (до 40 мин. при по-слаби фурни).Когато е готов (дървена клечка трябва да излиза суха от сместа), оставете 3-4 минути на изключена фурна с отворена врата, извадете и охладете върху решетка.Изпеченото тесто първоначално е издуто,но след като достигне стайна температура, горната повърхност се изравнява.
Разрежете кейка на тънки правоъгълни парчета, сервирайте ги полегнали с поръсена морска сол върху вътрешната част на сладкиша и гарнирани с малко зехтин отстрани.
Разрежете кейка на тънки правоъгълни парчета, сервирайте ги полегнали с поръсена морска сол върху вътрешната част на сладкиша и гарнирани с малко зехтин отстрани.
рецепта от книгата Nobody Does It Better... , чрез atablefortwo.com , с промени
леле отдавна следя този фоодблог но никога до сега не съм писала, бих искала да попитам авторката , дали може да ми каже със какъв фото апарат прави снимките и аз имам кулинарен блог които можете да посетите тук http://vesselinaivanova.altervista.org/wordpress/
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеДиди, отпуснах се на стола в офиса, зачетох поста ти, забравих задачките и всичко наоколо и...... и почти облизах монитора. Това изглежда просто невероятно. Задължително ще опитам!!!Поздрави!
ОтговорИзтриванеИзвинявам се за изтрития пост, грешка ;)
Диди, това за мене ли го писа и приготви?
ОтговорИзтриванеЩе те послушам, имам нужда от малко релакс:)
Поздрави!
Ох, това с релакса много ми харесва :)
ОтговорИзтриванеАма искам и някой да ми го приготви и сервира, докато аз мързелувам :)
Прегръдки !
Диди,срахотна публикация.Нещо повече - всяка следваща твоя снимка става по-добра от най-добрите:)))Супер е.Стаси
ОтговорИзтриванеВеселина,снимам с Canon EOS Rebel T1i
ОтговорИзтриванеВаня,пробвай!На мен ми допадна и с екстрите и без тях(вариант за традиционалистите),правя го вече два пъти за кратко време.
Ивейн,Дани,засега мога да ви почерпя само виртуално:)...а занапред,да се надяваме,може и реално.
Стаска,благодаря ти!Хубаво е,ако линията е възходяща спрямо предни мои неща:)
Поздрави и прегръдки от мен!
Диди, този шоколадов релакс звучи много хубаво. Просто ще трябва да го пробвам. Иначе, цветята от първата снимка се нереални. Къде е фона, къде е сърцевината им - всичко е едно. Поздрави и хубави дни ти желая!
ОтговорИзтриванеЧудесно предложение, но за жалост осъществимо само на 50% :) Задължително ще пробваме този кейк с морска сол и зехтин.
ОтговорИзтриванеПоздрави и повече време за релакс :-)
Диди,
ОтговорИзтриванезнаеш, че твоите публикации са удоволствие за сетивата ми. А това предложение е невероятно - анонса, релакса, снимките - поглезих се ...
Благодаря ти, поздрав и много усмивки, Диана
Тони,надявам се да ти хареса,които и 50% да пробваш:)
ОтговорИзтриванеДиди,благодаря ти за насърчителния коментар!
Мира,благодаря за пожеланието!Цветята са нереални,но кадъра - истински.Така го е хванал обектива,освен обичайното "пудрене" няма други манипулации.Не правя изрязвания,наслагвания и т.н.На мен точно този деконструктивизъм ми хареса:),нищо че може би се смята за сбъркано.
Поздрави и приятни почивни дни ви пожелавам!
:-)
Ох, Диди, от умора едва се смея, но като ме напира, четейки опита за хипноза :)))
ОтговорИзтриванеСтрахотна си! Много интересна рецепта и перфектни снимки :)
...почти като Кашпировски :)
ОтговорИзтриванеРадвам се,че ти допадат рецептата и снимките!
Ох, красота! Само прочитайки рецептата, вече знам, че ще ми хареса :). Прекрасна рецепта и снимки!
ОтговорИзтриванеПризнавам началото малко го пропуснах (от бързане да видя рецептата), но снимките ма хипнотизираха :)
Поздрави сърдечни!
Няколко минути истинска наслада за всички сетива!
ОтговорИзтриванеХа, ама ние снимаме с еднакви апарати :-) Винаги съм си мислела, че твоят е една идея по-добър, но явно тук решаваща е ролята на задапаратното устройство :-))
ОтговорИзтриванеЧудесен е този кейк, особено като за шоколюбител като мен, но със сигурност бих го пробвала и с твоите добавки от fleur de sel и зехтин!
Диди, направих кейка и много се хареса - със сол (при мен) и без (при мъжката част:).
ОтговорИзтриванеИначе се надявам да си ме разбрала правилно в коментара за нереалните цветя. Нереално красиви са и много ми харесва единството сърцевина на цвете и фон. Един ден като напредна със снимането и започна да използвам и софтуер при обработката на снимки, ще мога да разбера и какво конкретно си имала предвид с термините, които споменаваш. За сега не мога да направя разлика между пипнати снимки и непипнати. Възприемам ги единствено естетически и пада голям кеф и дивене :). Но и на мен така ми харесва, за сега :). Поздрави и приятни дни!
Мира,твоя характер и спонтанното,искрено поведение,които опознах виртуално,са ми изключително симпатични:)
ОтговорИзтриванеОля,благодаря за хубавите думи!
Ирина,благодаря и на теб за комплимента!Една идея и още по-нагоре апарати са за времето,когато и знанията ми се увеличат със същата степен:)А твоите фотографии много ми допадат!
Стани,останах с впечатлението,че ме питаш и затова прилежно отговарям:)Иначе,да ти кажа,голяма част от обработките и аз не ги знам.
Радвам се,че сте одобрили кейка!И около мен,който го опита много го хареса.Не на всички съм го сервирала със сол и зехтин,но в неговия случай избора е много лесен,а последната стъпка не е задължителна, по-скоро - опознавателна.
Благодаря на всички!Хубава и слънчева събота!
Диди, в блог пространството се срещат много рецепти, но представянето им ги отличава една от друга. Мисля, че точно в това е силната ти страна, много красиви фотографии и загадъчно представяне този път!
ОтговорИзтриванеКали,благодаря!:)
ОтговорИзтриванеМного релаксиращ пост наистина и няма начин да не е такъв след поднасянето на толкова красиви снимки и едно шоколадово изкушение :-) Опитвала съм и друг път да оставя коментар, но нещо все се бъгва :-( Дано този път да успея след постигнатия релакс :-)
ОтговорИзтриванеБлогът ти зарежда много позитивно, Диди!
Поздрави, Милена
Милена,благодаря!Радвам се,че блога ти харесва!
ОтговорИзтриванеСъжалявам за бъгванията,но не зависи от мен.Дано не се повтаря.Аз също понякога имам подобни проблеми с Блогър.Има два-три български кулинарни блога,които почти не успявам да посещавам по неизвестни за мен причини.
Поздрави!