Обичам дъжда и не съм си помисляла, че може да ми действа депресиращо. Но ето и това се случи , след като реши да влезе в трайна комбина с нетипично студеното време и надвисналото, сиво небе.
На човек му се налага да прибягва до различни тактики за оправяне на настроението - филми / футбол, книги, шопинг (при мен приключил с покупката на бански и джапанки :-) , надеждата умира последна )...и естествено една от най-безотказните стратегии - хубава храна и любимо вино.
Какво друго може да сгрее душата на запаления кулинар и да замени нацупеното слънце? Някой и друг вкусов експеримент в кухнята, разбира се :)
Това е рецепта, която изпробвах наскоро.Харесвам комбинацията на месо с плодове, така че въобще не се замислих.
Какъвто и вариант на салтимбока да си приготвите, крехките аспержи с фин вкус винаги ще бъдат една от най-подходящите гарнитури. Можем само да си пожелаем да се намират все по-често на щандовете, а не по изключение, както на мен ми изглежда ситуацията. Но да не се оплакваме и да гледаме чашата наполовина пълна. Все пак малко е по-добре от нищо.
450 г свинско бонфиле
80 г прошуто=
4-5 кайсии, не много зрели
свеж майоран
1-2 скилидки чесън
100-120 мл сухо бяло вино
зехтин екстра върджин
сол и пипер
=ароматното прошуто е много важен елемент в цялата композиция, съветвам да не се заменя с друго
Разделете кайсиите на четвъртинки или осминки - според предпочитанията.Бонфилето, почистено от ципите и подсушено, нарежете на парчета с дебелина 8-10 мм.Сложете ги между два листа фолио за свежо съхранение и ги изтънете с помощта на дървено или метално кухненско чукче до дебелина 3-4 до 5 мм, като внимавате да не се разкъса месото.Подправете го със сол и пипер, сложете върху всяка част по едно парче прошуто, клонче майоран и резен кайсия.Прегънете на две, фиксирайте с дървена клечка.
Загрейте 6 сл зехтин, сложете скилидките чесън - намачкани и разполовени.След като се зачервят, отстранете ги.Запържете месото на силен огън от всяка страна до златисто (може да сложите и някой резен кайсия).Сипете виното, оставете да се редуцира.Разпределете готовите рула салтимбока и получения сос в индивидуални порции, комбинирайте със зеленчукова гарнитура.Сервира се веднага.Подходяща е чаша изстудено младо бяло вино.
адаптирана рецепта от ELLE-Italy
Е, Диди, направо останах без думи...Прекрасно пролетно-лятно предложение, много е вкусно и ароматно при теб, дори усещам аромата на прошутото...
ОтговорИзтриванеВинаги се отбивам с най-голямо удоволствие в кухнята ти.
Снимките са прекрасни и въпреки лошото време и липсата на дневна светлина, са отлични :)
П.П. Ей затва най ме е яд на дъжда, че не мога да снимам на дневна светлина без допълнително осветление.
Хубава и прекрасна сряда :)
Трябва да стискам зъби, че ха съм отворила уста, ха съм захапала някоя снимка :)))
ОтговорИзтриванеЧудесно предложение, много ми допада, а снимката с кайсиите е... мама миа :)
Уаууу! Просто няма начин да я подмина - ефектна, нестандартна и отново поднесена с много стил.
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта!
ОтговорИзтриванеЧудесно представяне!
Много красиви снимки!
Поздрави, Диди, а рецептата влиза в "чакащата" графа, това ще ми е по вкус :)
Диди, и аз като Ина захапах едно :))
ОтговорИзтриванеА в комбинацията с плодове явно си приличаме!
Слънчево настроение и използване на покупките по предназначение!
Дани,радвам се,че ти е приятно при мен!
ОтговорИзтриванеИна,Ивейн, ласкае ме вашето одобрение!
Пепи,Дани,Хубаво е,че ви допада комбинацията!
Благодаря на всички за хубавите коментари!
Уютна вечер!
:)
Диди,
ОтговорИзтриванеблагодаря ти за това удоволствие.
Рецепта и изпълнение, аранжиране и презентация, впечатляващи снимки - очарована съм.
Поздрав и усмихната, дори и дъждовна вечер, Диана
Много красиво преставяне, Диди, а вкусът сигурно също е интересен при тези съставки. Поздрави и слънчеви дни!
ОтговорИзтриванеДиди, и рецептата и снимките са прекрасни! Много обичам комбинацията от месо и плодове :).
ОтговорИзтриванеДано слънцето се върне по-скоро!
Поздрави е приятни почивни дни!
Скъпа ми братовчедке,много си добра в готвенето!Просто това е предната насока,в която си способна и както винаги,при това много!Всичко изглежда много вкусно,надявам се скоро да пробваме нещичко от твоята кухня(и по-точно някой сладкиш) Целувки :)))
ОтговорИзтриванеСтаси
Дианка,Мира,Станимира,чудесно е когато оценяват това,което си направил по такъв начин.Благодаря ви за хубавата емоция!
ОтговорИзтриванеСтаси,мерси!За сладкиша - готово!Само си избери кой :-))