Направена, одобрена, консумирана!
Чудесната рецепта е на Дейвид Лейбовиц. Изпълних я дословно - при такъв всепризнат майстор на шоколада не виждам какво може да се коригира. Една от причините да ми допадне е, че не се използва сметана, защото напоследък не винаги успявам да намеря качествена. Съобразих се все пак и с вкуса на тези, за които бе предназначена и комплицирах малко нещата с добавката на малинов конфитюр.
Devil's food cake е въздушен, влажен кейк с кафе и богат шоколадов вкус, придружен от обилна глазура, също шоколадова. Характерни за направата на тестото са употребата на какао вместо разтопен шоколад и топла, дори гореща вода като основна течност. Другата важна съставка е кафето, което прави по-изразителен аромата на какаото и се смята,че в комбинация с него дава дори по-изявен шоколадов вкус, отколкото ако се използва направо шоколад за блата.
Цветовете на всички видове рози са ядливи. Вкуса им е комбинация от този на ягода и зелена ябълка. При консумацията им е важно да сте сигурни, че не са третирани с химикали и пестициди.Всъщност приемливия вариант според мен са розите от домашната ви градина или такива, които се отглеждат от близки хора. Листчетата трябва да са добре измити и да се отстрани бялата част, която е горчива.
за форма с диаметър 22см
основа
1 1/2 чч брашно, 230 г
9 сл неподсладено какао, 75 г
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. сода бикарбонат
1/4 ч.л. бакпулвер
115 г краве масло, стайна температура
1 1/2 ч.ч. кристална захар, 300 г
2 големи яйца, стайна температура
1/2 ч.ч. силно кафе, 120 мл (бел.ред - може да се замени с вода)
1/2 ч.ч. прясно мляко, 120 мл, стайна температура
шоколадов ганаш
280 г полусладък или горчив шоколад*
1/2 ч.ч. вода, 120 мл
170 г краве масло
опция
220 г хубав малинов конфитюр ( или от вишни, ако не харесвате семенцата на малините )
1 чч = 240 мл
*използвах комбинация от 200 г шоколад с 38 % какао и 80 г шоколад с 55 % какао (смятам, че не е необходимо да има по-горчив вкус от тази степен)
- пресейте брашното с какаото, солта, содата и бакпулвера
- разбийте маслото и захарта за 5 минути, докато образуват пухкава, кремообразна смес (може да сложите нарязаното на кубчета масло за 10-20 секунди в микровълновата фурна за да омекне)
- добавете яйцата едно след друго, като разбивате докато се усвоят добре
- смесете кафето и млякото
- добавете половината сухи съставки към яйчената смес, разбийте добре, сипете млякото с кафето, разбийте пак, накрая сложете останалото брашно и разбъркайте всичко добре
- разпределете в две застлани с хартия за печене форми, които са намаслени и набрашнени по вътрешната страна на борда
- печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, на средна скара, около 25 минути; проверявайте с дървена клечка, която трябва да излиза суха при готовност
- когато са готови, оставете за пет минути в изключената фурна с отворена врата и тогава извадете, поставете върху решетка да се охладят
- разтопете начупения шоколад с добавената вода на водна баня, като разбърквате непрекъснато, дръпнете от огъня и започнете да добавяте нарязаното на кубчета масло и разбърквайте докато се разтопи
- охладете шоколадовия ганаш на стайна температура около час, ако след това все още е течен и неподходящ за нанасяне, поставете за кратко в хладилника, но го проверявайте и пробвайте непрекъснато, за да не се стегне прекалено
- разрежете всеки от охладените блатове наполовина, намажете с конфитюра и отново ги съединете
- обърнете единия блат с горната му повърхнина отдолу и нанесете върху него обилно количество от шоколадовата смес, сложете отгоре втория блат и разпределете останалото количество от глазурата
- тортата е подходяща за консумация в деня, в който е направена, въпреки, че е вкусна и на следващия ден; съхранявайте на стайна температура под капак за торти и далеч от пряка слънчева светлина
Диди,
ОтговорИзтриванепрекрасна торта, видно за прекрасен човек!
Впечатляващи снимки, аранжировки и поднасяне.
Сърдечен поздрав за двама ви!
Диди,
ОтговорИзтриванепрекрасна презентация
на прекрасен сладкиш :)
А снимките са невероятни, аранжирани по най-впечатляващия начин!
Прекрасна вечер!
Снимката на разреза предизвика у мен дълбока въздишка :D
ОтговорИзтриванеАболютно съвършена е :)
Страхотна торта!
ОтговорИзтриванеСигурно е много вкусна с аромат на кафе, шоколад и малинов конфитюр.
А презентацията е поднесена с прекрасна аражировка.
Приятна вечер!
Чудесия и визуална и вкусова :)
ОтговорИзтриванеКаквото и да говорят хората, хубавият фотоапарат, си е хубав фотоапарат и фотографското око си е фотографско око :) Снимките са убийствени и като качество и като композиция!
Моите бурни ръкопляскания :)
Шоколадова прелест, че и с малиново сладко, а какво око за представянето им, за красотата ...мога само да въздишам :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Диди, много вдъхновяващо действа всеки пост в блога ти!
Ooo, Диди, прекрасна е! Шоколадът в комбинация с червено е умопомрачителен! Не обичам кафе в сладкиши, но с удоволствие бих приела парче от тази на посочен адрес:-)) Брат ти е щастлив с такава сестра! Поздрави и хубав празник!
ОтговорИзтриванеА, забравих да добавя, че "джобчетата" много ми харесаха;-)
ОтговорИзтриванеПрелест!
ОтговорИзтриванеУбийствено вкусна комбинация!
Стил и класа!
Съвършено, стилно, изящно и...всички епитети ще са подходящи за това твое предложение !
ОтговорИзтриванеДиди, великолепна е! И снимките са прекрасни!
ОтговорИзтриванеЧестит празник на брат ти и на теб!
Имам въпрос - тъй като от известно време й се каня на тази рецепта ;) - много ли се усеща вкуса на кафе? Много ми се иска да я направя, но ако вкусът на кафе е изразен губя половинката за каузата...
Диана,Дани,Еос,Русанка,благодаря ви за хубавите думи и милите пожелания!
ОтговорИзтриванеfedora,напълно съм съгласна за фотоапаратите.В последно време пробвах с различни....но хубавият DSLR е нещо съвсем друго.А за комплимента за фотографското око мога само да ти благодаря от сърце!
DSdiva,радвам се,че постовете ми ти допадат и имат положително въздействие!Мерси за хубавия отзив!
Мария,драго ми е,че торта с нюанс,който не харесваш вкусово те изкушава!...а за "джобовете" - кефя се,че им обърна внимание,и аз си ги харесвам :-))
ОтговорИзтриванеИвейн,пепеляшка, думите ви са радост за очите ми,много висока оценка!
Мира,благодаря и на теб!Пропуснах да запиша в рецептата,но ще се редактирам - Дейвид Лейбовиц дава опция за кафето и тя е вода...А относно вкуса - аз лично почти не усещам кафето, но може би е защото по принцип го обичам :)
Неверояни снимки - истинска радост за окото! Тази рецепта е изпробвана и е успешна винаги - наистина няма какво да й се променя, Дейвид Лейбовиц е истинско гуру в сладкарството.
ОтговорИзтриванеИмам въпрос, от къде се сдоби с прекрасния поднос и ефектните "джобчета"? :-)
Ирина,много мило,мерси!
ОтговорИзтриванеПодноса ми е подарък,а салфетките аз съм ги правила :-)
Интересна рецепта и.. както винаги, Диди, интригуващо и увлекателно поднесена!
ОтговорИзтриванеЗдраве и щастие за теб и за брат ти :-)
Диди.. признавам, че отново страшно много ме впечатли и в момента се колебая за кое и с какви думи да пиша. Затова ще ти кажа кратко и съвсем спонтанно:
Прекрасни снимки! И чудесно усещане създава!
Много ти се радвам, Диди!
Поздравявам те и ти желая вкусни, все така красиви, нежни и ярки, сладки и усмихнати дни :-)
Диди, аз не съм от най- големите любители на шоколада, но на това няма как да се устои! Изглежда страшно привлекателна! Направила си невероятно представяне и снимките ти много, много добри!
ОтговорИзтриванеКакво повече да кажа! Всички преди мен са го казали - страхотни снимки и перфектно представяне на една чудесна рецепта!
ОтговорИзтриванеДиди, преми моят сърдечен поздрав и комплименти!
Вкусна и приятна вечер :-)
п.п. Имаш награда при мен.
Диди прекрасна е!
ОтговорИзтриванеПаздравления!
п.п. И при мен имаш награда.
Хем торта,хем шоколадова,все любими неща!
ОтговорИзтриванеИмаш награда при мен,Диди!
Усмихнат ден!
Здравейте, за пръв път попадам на блога ви и много ми хареса. Много е фин и изтънчен. Снимките по-горе ме впечатлиха много с красотата на розата, кейка и мекотата, която излъчват.
ОтговорИзтриванеМного хубави неща. Ще ви посещавам от тук нататък. Поздрави :)
Дими,много ти благодаря за хубавите думи и пожелания!И аз понякога се изненадвам от себе си,получават се неща,които не съм очаквала!
ОтговорИзтриванеЛулу,драго ми е,че те изкушавам с този шоколад!Радвам се,че се одобряват снимките от майстор като теб!
Станимира,приятно ми е!...разгледах "малки неща" и ще съм чест гост там!:-)
Тони,Мария,Краси,много ме радват добрите ви отзиви,благодаря за тях и за наградите!
ОтговорИзтриванеАз ще повторя момичетата по-горе, но това е, което мога да кажа - прелестна торта! Шоколадова наслада!
ОтговорИзтриванеИ отново много красиви снимки!
Поздравления, Диди!
Това е една абсолютно достойна торта за рождения ден на Бобо!Но и сладкарят си го бива,вече се убедих за хиляден път по ред :):):)Стаси
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Стаси!:)
ОтговорИзтриванеТърсех точно много шоколадова торта за повод и тази ме очарова, имах предубеждение само към кафето в рецептата понеже не съм фен на сладките с вкус на кафе а особено на смесването на вкуса на кафе и шоколад... НО... въпреки че ще мога да опитам тортата като цяло чак утре, режейки блатовете опитах малко парченце... ами наистина вкуса на кафето не се усеща, просто някакси прави шоколадовия вкус по-богат и интензивен... Исках да го напиша, понеже такива като мен могат да се разубедят да правт тортата по тази причина. Тортата е чудесна. Благодаря много за ценната рецепта и чудесноти и представяне!
ОтговорИзтриванеПо всичко личи че е приготвена с вкус и съответно с много любов
ОтговорИзтриванеroosviews,наистина кафето не се усеща, но по принцип може да се замени с вода.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви за хубавите отзиви!
Здравей Диди,
ОтговорИзтриванеискам да ти благодаря за страхотната рецепта, направо си е Life Savior - Имах тежка седмица и тази торта беше наградата ми :)) Обожавам кафе и шоколад, нямах сладко от малини, но успешно го замених със сиропа от сладко от вишни, но не сложих плодовете - а домашно приготвени пияни вишни. Получи се страхотна комбинация. Следя блога ти, но не събирам смелост да направя собствен. Благодаря за вдъхновението :))) поздрави
Люси
Люси, радвам се, че тортата ти е доставила малко удоволствие! Драго ми е, че идеята ми за добавка на сладко или конфитюр от подходяки плодове се приема така добре:)
ОтговорИзтриванеСлед като у теб се е появило желанието и мисълта за създаване на блог, може би рано или късно ще се случи. Важното е да ти носи положителни емоции и удовлетворение и аз ти го пожелавам!
Здравейте!Направих тортата,стана вкусна в дена в който я направих,за съжаление,обаче на следващия ден ми се стори доста сухичка има ли проблем ако следващия път когато я правя я сиропирам как мислите?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Естествено, че може да се сиропира. По принцип след престой блатовете би трябвало да поемат течност от конфитюра и ганаша, така че на следващия ден да са по-влажни.
ОтговорИзтриванеКласическия Девилс фууд кейк се прави без сиропиране. Тъй-като тук не обичаме сухи торти, като допълнение съм използвала допълнително срязване на блатовете и добавяне на слой конфитюр, за да се овкусят и станат по-сочни.
Поздрави!
Отдавна съм хвърлила око на тази торта и може би ще се опитам да я направя в края на месеца. Искам да попитам в какъв рзмер форма са изпечени блатовете в случая?Яна
ОтговорИзтриванеПривет Диди, искам да ти благодаря за прекрасната рецепта. Преди близо три години написах първия си коментар в твоя блог, а тази торта - бе една от първите торти, които приготвих и ме запали по кулинарията и сладкарството. Тогава ти споделих, че имам желание да създам свой блог и ето, че от една година той вече е факт. В последния си пост разказвам именно за това преживяване, както и направих повторно тази прекрасна торта, която не бях правила от тогава. Искам да ти благодаря за рецептата и за вдъхновението, което си! Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриване