Неопитна съм в правенето на торти, даже половината специфични термини в тази дейност са ми непознати.Мога само да се възхищавам на произведенията на Дими, Милена, Краси...и толкова други момичета.Затова при избора на модели заложих както на нивото на уменията ми, така и на тематичното посвещаване.За светлата, синеока малка дама с огнен темперамент какво по-подходящо от Червено Кадифе :)...а за нейния брат близнак с тъмна кожа и кафяви очи - естествено шоколадова, спрях се на Захер.
Red velvet cake е торта с плътен, богат, сладък вкус и атрактивен от тъмно до светло червен и червено-кафяв цвят на основата.Много популярна е в южната част на САЩ. Класическият крем е с масло. Използват се също и варианти с крем сирене и сметана.
за форма с диаметър 20см
основа
250 г брашно (2 и 1/2 чч)
1/2 чл сол
15 г какао на прах (2 сл)
115 г безсолно масло на стайна температура (1/2 чч)
300 г кристална бяла захар (1 и 1/2 чч)
2 големи яйца - по 60 гр
1 чл ванилия екстракт
240 мл айрян (1чч)
червена сладкарска боя*
1 чл бял оцет
1 чл сода
крем сирене
360 мл сметана за разбиване
200 г крем-сирене (една опаковка от типа Филаделфия)
250 г сирене Маскарпоне
3/4 чл ванилия екстракт
115 г пресята пудра захар (1 чч)
основа
- смесете и пресейте брашното, какаото, боята - ако е на прах, и солта
- разбийте за 1-2 минути маслото, сложете захарта и разбивайте още 2-3 мин, или докато побелеят и станат пухкави
- прибавете едно след друго яйцата и разбийте всичко добре до пухкава смес, сложете и ванилията
- ако боята е течна - смесете я с млякото
- към яйчената смес добавете на три пъти с редуване от брашнената смес и от млякото.Тази операция започнете с брашно и приключете с брашно,бъркайте с дървена лъжица
- в малка купа смесете оцета и содата- да шупне и веднага пренесете в тестото
- за кратко, но добре разбъркайте и бързо разпределете в две тави или форми с диаметър 20см, предварително покрити на дъното с пекарска хартия и намаслени и набрашнени по ринга , със шпатула или опакото на лъжица изравнете отгоре сместа
- пече се в предварително загрята фурна, на 175градуса - около 25-30 минути или проверявайте с клечка
- когато блатовете са готови, извадете и охладете върху решетка 10-ина минути, след което ги извадете от формите и обърнете върху решетката
- когато са напълно изстинали, можете да ги завиете във фолио за свежо съхранение и да ги оставите за час в хладилника - това ще улесни съединяването и покриването с крем
- в голяма купа, на бавни обороти или ръчен миксер (или на ръка) смесете крем сиренето и маскарпонето, добавете ванилията и пудрата захар
- в отделна купа разбийте добре сметаната - докато започне "да образува връхчета", добавете я на два пъти със шпатула към сирената - всеки път разбърквайте внимателно докато се усвои добре
- ако сместа не е достатъчно стегната за нанасяне - оставете я да престои за час в хладилника
- разрежете всеки блат на две части - с нож или конец ,съединете блатовете намазвайки всеки от тях с крема ,покрийте отгоре и отстрани тортата
- украсете според вкуса си
- съчетава се добре с кокосови стърготини - подсладени или не
* в многото рецепти, които прегледах се посочват различни количества боя - като се започне от 1 сл до 1/4 чч.Тъй като боите са с различна способност за оцветяване, според мен най-удачният начин е да добавяте постепенно, докато получите желания цвят.Общо взето цвета на тестото се запазва в изпечения блат - само леко губи от яркостта си.Аз използвах не повече от 1/2 сл суха сладкарска боя.Разбира се по-удобно е да се размеси в какаото и брашното, но тогава трябва да се сложи цялото количество с неизвестен резултат.От друга страна, би могло да се размие хубаво в малко вода или част от млякото и да се добавя на око , по преценка, без да се прекалява.
източник рецепта - Joy of Baking
Прекрасна е, Диди!
ОтговорИзтриванеСвежа, наситена и с цвят, и с настроение :-D
Аз си 'умирам' за снимки с разрез на Red Velvet Cake - изпълват ме с искрено и спонтанно възхищение!
Моите поздравления за чудно хубавото и темпераментно червено кадифе и благодарност за добрите думи към мен - изчервявам се и се питам за пореден път кога ли ще събера достатъчно смелост, време и повод за такова предизивикателство..
Ведри, наситени с положителни емоции и нежност, последни зимни дни :-)
Поздравления, Диди!
ОтговорИзтриванеПрекрасна е и с перфектен цвят на кадифе :))
Пълно вълшебство!
Поздрави и спокойна вечер :)
Прекрасна торта Диди!Направена с желание и със сигурност вкусна.Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че сантименталните причини са надделяли и не си ни лишила от възмосността да се насладим визуално на тази красота! Аз също не съм насъбрала кураж да я приготвя, но след тази презентация определено е с начален номер в списъка:) Поздравления, Диди, за страхотния блог!
ОтговорИзтриванеДиди, да са ти живи и здрави децата! Казват, че майките на близнаци са благословени! :-) Не знам дали знаеш, но аз самата имам сестра близначка, само че ние сме еднояйчни и доста си приличаме :-)
ОтговорИзтриванеКакво да кажа за тортите - чудесни са! За вкуса не се и съмнявам, снимките са достатъчно показателни :-)
Сърдечни поздрави от мен!
Ох, чудни са тези торти, още от готварската тема ги помня! Със сигурност са за прекрасни деца!:-)
ОтговорИзтриванеЧудесна торта! Много контрастни цветове, красота!
ОтговорИзтриванеEй,много мило ми стана от думите ви!Благодаря!
ОтговорИзтриване...между другото,ако знаех,че има някакъв вариант тортата да не се получи,нямаше да се захващам:))
Ирина,казвали са ми и преди,това което и ти пишеш.За мен всички добри хора са благословени - именно с добрината,която им е дадена!А иначе,случайно в блога ти видях хубавата колекция от снимки със сестра ти, опитах няколко пъти да оставя коментар,но нещо се бъгваше...както и да е, аз съм с афинитет към близнаци,надявам се, разбираемо е :)
Става ли да направя блатовете в различни цветове? например червено, синъо ,зелено... ?
ОтговорИзтриванепрекрсна е! Имам въпрос формата ми е 26см. ще стигне ли тестото да го разрежа на 2 блата?
ОтговорИзтриванеще стане, но за два нормални или три тънки блата
ОтговорИзтриванеБих искала да направя тортата, но ме притеснява дали не е много суха... На други места прочетох, че ставала суха. :(
ОтговорИзтриванездравей!
Изтриваненямам спомен да е била неприятно суха, но разбира се блатовете могат да се сиропират със захарен сироп, ако предпочитате по-сочни торти.
Здравейте,имам намерение да правя същия крем за бисквитени сандвичи "Червено кадифе". Малко неудобство при мен е,че в момента не разполагам с миксер вкъщи и исках да Ви попитам дали съставките биха станали бухнали и пухкави само с телена бъркалка?
ОтговорИзтриванеБлагодаря предварително.
Поздрави,
Бети (: