Zimtsterne
2 белтъка от средно големи яйца
щипка сол
1/3 с.л. лимонов сок,изцеден от пресен лимон
160 г пресята пудра захар плюс 1сл за глазурата (също пресята)
1/3 с.л. или 1/2сл канела на прах
270 гр бадемово брашно плюс допълнително за работа
- смесете бадемовото брашно и канелата,разбъркайте ги добре
- започнете да разбивате белтъците със солта,като станат на пяна, прибавете лимоновия сок и на части пудрата захар,разбийте сместа на сняг
- отделете 2сл от белтъчната смес настрана за глазура,а остатъка сипете в купа
- на три пъти,последователно прибавяйте брашното към белтъците в купата,бъркайте бавно и деликатно спираловидно от средата на купата навън
- към края на прибавянето на бадемовото брашно следете сместа - трябва да получите плътна маса,която трудно се разбърква,може да се оформи като топка в средата на купата и почти нищо не става по пръстите,когато я пипате
- по принцип тестото усвоява цялото количество брашно и дори ако прецените може да добавите още
- завийте купата с фолио за свежо съхранение и оставете в хладилника за час и половина да се стегне
- докато тестото престоява,можете да си приготвите глазурата - към оставените настрана белтъци прибавете още 1сл пудра захар и разбийте добре
- пригответе си лист хартия за печене на масата и върху него разточете тестото с дебелина 0.5см-0.7см ; ако тестото ви се струва лепкаво,може да поръсите с малко бадемово брашно или да сложите втори лист пекарска хартия отгоре и тогава го изтънете
- изрежете звездички от тестото с помощта на формички за сладки и ги наредете в тава,застлана с двоен лист хартия за печене
- след всяко изрязване на възможния брой звезди,съберете остатъка,разточете пак и повторете процедурата
- намажете сладките отгоре с глазура - на тънък слой около 1мм, по-дебел слой може да се напука при печенето; глазурата трябва да бъде с такава гъстота,че да се разстила на гладка повърхнина,но да не се разтича извън контура - след като пробвате на една сладка,можете да регулирате гъстотата като добавите капки лимонов сок или пък още пудра захар
- за нанасяне на глазурата можете да ползвате опаката част на кафена лъжичка - слагате 1/3 до 1/2 кафена лъжичка от глазурата в центъра и въртеливо я разнасяте и изтегляте навън
- така приготвените сладки оставете да съхнат поне 1час,а според дадени рецепти и до 6 часа или от вечерта до сутринта
- печете ги в предварително загрята на 170градуса фурна - около 8-10минути ; след третата минута следете постоянно сладките,тъй-като глазурата трябва да остане бяла,възможно е да са готови и за 5-8минути
- след като са готови,извадете тавата,оставете една минута,после наредете звездите върху решетка да се охладят, получават се около 32 броя
източник
Няма коментари:
Публикуване на коментар