3.1.10

Канелено-бадемови звездички - Zimtsterne

Сигурно сте ги виждали тези известни френски сладки - изкусителните макарони.В момента не се сещам за друго, което толкова дръзко да хвърля ръкавицата на предизвикателството към запалените кулинари.Няма как да не ви се прииска да пробвате да ги направите.....Аз лично, така реагирах :)) и преди време прилежно се запасих с бадемово брашно.Но явно не ми достигна смелост ли, време ли - не знам.На прага на приключване срока на годност на брашното, точно по Коледа, бленуваните макарони се превърнаха в едни вкусни и също красиви посвоему звезди.Известни са като Zimtsterne - традиционни коледни сладки от немската кухня.






Zimtsterne

2 белтъка от средно големи яйца
щипка сол
1/3 с.л. лимонов сок,изцеден от пресен лимон
160 г пресята пудра захар плюс 1сл за глазурата (също пресята)
1/3 с.л. или 1/2сл канела на прах
270 гр бадемово брашно плюс допълнително за работа

  • смесете бадемовото брашно и канелата,разбъркайте ги добре
  • започнете да разбивате белтъците със солта,като станат на пяна, прибавете лимоновия сок и на части пудрата захар,разбийте сместа на сняг
  • отделете 2сл от белтъчната смес настрана за глазура,а остатъка сипете в купа
  • на три пъти,последователно прибавяйте брашното към белтъците в купата,бъркайте бавно и деликатно спираловидно от средата на купата навън
  • към края на прибавянето на бадемовото брашно следете сместа - трябва да получите плътна маса,която трудно се разбърква,може да се оформи като топка в средата на купата и почти нищо не става по пръстите,когато я пипате
  • по принцип тестото усвоява цялото количество брашно и дори ако прецените може да добавите още
  • завийте купата с фолио за свежо съхранение и оставете в хладилника за час и половина да се стегне
  • докато тестото престоява,можете да си приготвите глазурата - към оставените настрана белтъци прибавете още 1сл пудра захар и разбийте добре
  • пригответе си лист хартия за печене на масата и върху него разточете тестото с дебелина 0.5см-0.7см ; ако тестото ви се струва лепкаво,може да поръсите с малко бадемово брашно или да сложите втори лист пекарска хартия отгоре и тогава го изтънете
  • изрежете звездички от тестото с помощта на формички за сладки и ги наредете в тава,застлана с двоен лист хартия за печене
  • след всяко изрязване на възможния брой звезди,съберете остатъка,разточете пак и повторете процедурата
  • намажете сладките отгоре с глазура - на тънък слой около 1мм, по-дебел слой може да се напука при печенето; глазурата трябва да бъде с такава гъстота,че да се разстила на гладка повърхнина,но да не се разтича извън контура - след като пробвате на една сладка,можете да регулирате гъстотата като добавите капки лимонов сок или пък още пудра захар
  • за нанасяне на глазурата можете да ползвате опаката част на кафена лъжичка - слагате 1/3 до 1/2 кафена лъжичка от глазурата в центъра и въртеливо я разнасяте и изтегляте навън
  • така приготвените сладки оставете да съхнат поне 1час,а според дадени рецепти и до 6 часа или от вечерта до сутринта
  • печете ги в предварително загрята на 170градуса фурна - около 8-10минути ; след третата минута следете постоянно сладките,тъй-като глазурата трябва да остане бяла,възможно е да са готови и за 5-8минути
  • след като са готови,извадете тавата,оставете една минута,после наредете звездите върху решетка да се охладят, получават се около 32 броя
Сладките могат да се направят и от домашно приготвено бадемово брашно - сурови бадеми се бланшират,белят се люспите и се смилат.Домашно смлените бадеми,обаче, за разлика от фабричните,са по-мазни и тестото ще се получи доста лепкаво и трудно за обработка.На нашия пазар вече има бадемово брашно и това е по-удачния вариант за този вид сладки.


източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар