Надявах се и ето, че се случи. За трети път на едно и също място, в един и същ хотел.Познато, гостоприемно, като топла прегръдка. Безкрайно много харесвам това място и нашите домакини. Ентусиазирана, приготвих вкъщи едно от най-известните и традиционни за Тирол ястия - кнедли със шпек.
Шпеккньодел / Speckknödel
за 6 порции
7 бр. престояли питки земел ( или 380г стар хляб)
100 г шпек / Speck
100 г бекон
300 мл прясно мляко
4 средно големи яйца
1 глава лук
сол и черен пипер
1-2 щипки индийсо орехче
шепа и половина нарязан пресен магданоз
брашно за оформяне на кнедлите
Тиролският шпек е студено пушена шунка, овкусена със сол, хвойнови зърна и бял пипер, както и някои други вариращи подправки.За нея се използва свинско месо, най-често от частта между кожата и мускулите на хълбоците или бута. Има различни марки и специфичности при приготвянето му, характерни за отделните области, в които се произвежда. Можете да замените шпека с пушен бекон и да го комбинирате с печено свинско месо или шунка.
- в голяма купа сложете нарязания на кубчета по 2 см. хляб, залейте го със затопленото мляко, покрийте с фолио за свежо съхранение да престои 30 минути
- нарежете на малки кубчета лука, бекона и шпека
запържете бекона без добавка на мазнина, прибавете лука и пържете още малко, накрая сложете и шпека, оставете за кратко на котлона и отстранете - разбийте леко яйцата, изсипете ги при хляба, подправете със сол, черен пипер и индийско орехче, добавете и месото с лука, омесете всичко добре, като не е нужно хляба да се разпадне съвсем - може да остане тук-там някое парченце коричка или от средната му част; накрая се слага магданоза
- ако разполагате с време, оставете сместа за максимум половин час в хладилника да стегне, или веднага оформете 12-14 големи топки; за да ви е по-лесно можете да набрашнявате често дланите, като от време на време връщате в сместа насъбралато се по тях тесто, или да топите ръцете във вода
- междувременно кипнете обилно количество подсолена вода в голяма тенджера и сложете кнедлите в нея, като може допълнително да ги оформите и изгладите с малко брашно преди да ги пуснете; варете ги 20 минути в умерено къкреща вода, прекомерното бълбукане можете да намалявате с добавяне на студена вода; когато са готови, извадете с решетъчна лъжица; при поднасяне поръсете със ситно нарязани шпек и магданоз.
Кисело зеле / Sauerkraut
800 - 900 г нарязано кисело зеле ( от половин зелка)
1 глава лук
50-60 г от тлъстата част на бекона
4 сл олио ( автентично - 20 г сланина)
10-ина зърна черен пипер
5-6 хвойнови зърна
2 бр дафинов лист
150-180 мл бяло вино
- загрейте олиото и запържете ситно нарязания лук, докато стане прозрачен
- прибавете нарязания на тънки лентички бекон и разбъркайте няколко пъти
- сложете зелето и подправките, а ако е много солено - и 1 чл захар
- задушавайте на среден огън около 40 минути, като постепенно добавяте от виното
©All rights reserved
[....мъгливо, много мъгливо :-) ...последната снимка няма никаква Photoshop обработка - само resize и малко crop, снимана е в цветен режим]
Здравей!
ОтговорИзтриванеСлучайно попаднах на блога ти и много ми харесаха рецептите, снимките и начина, по който ги представяш!
Ще ти идвам честичко "на гости" :-)
Поздрави, Ирина
Благодаря Ирина!Ще се радвам да те виждам тук!Винаги си добре дошла!.....ще си ходим взаимно на гости :),защото при теб открих много интересни неща.
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеКазвам се Ани и попаднах случайно на блога Ви, но се задържах тук защото много ми хареса.
Освен кулинарните рецепти обаче ме впечатлиха и тези зимни пейзажи. Много бих искала да разбера кой точно е хотела, защото страстта ми са пътуванията, но обичам да отстядам на препоръчани и изпитани места, за да няма разочарования.
Ще съм много благодарна ако ми отговорите и имате време да кажете няколко думи за мястото.
Поздрави,
Ани