за тава с размери 16х25см , 1чч=200мл
1 чч захар, 180г
1/3 чч олио - 70мл
1 чч кисело мляко
1 чл сода бикарбонат
1 и 1/2 чч брашно, 170г
1 чл канела
2 сл неподсладено какао на прах
2/3 чч качествени сушени череши( със запазен процент влага)- 80г
40 г натурален аерошоколад - блокчетата разрязани на половинки - със страни по 1см; или сладък, ако не обичате да ви нагарча
пудра захар за поръсване
захаросани череши за декорация
опция - може да накиснете черешите в малко коняк или ром, като ги подсушите добре, преди да ги сложите в тестото; кейка е вкусен, когато е направен и без череши
- в купа пресейте брашното с какаото и канелата
- в по-голяма купа с ръчна тел разбъркайте захарта с олиото
- сложете содата в киселото мляко и разбъркайте, като шупне го добавете към захарта
- постепенно прибавете брашното към млечната смес,бъркайки с дървена лъжица или миксер; разбъркайте добре,но също така бързо сместа, за да не намалее набухвателната възможност на содата
- прибавете шоколада и черешите разбъркайте с дървена лъжица докато се разпределят равномерно
- изсипете тестото в предварително застлана с пекарска хартия тавичка
- печете в загрята на 180градуса фурна около 20-25 минути
- след като е готов сладкиша,изчакайте 5-10минути и тогава го извадете от фурната,а след още 1-2 минути преместете от тавата върху решетка - да се охлади
- поръсете с пудра захар, евентуално украсете със захаросани череши
Очаквах дълго този блог! Много красиво място ще бъди и аз ще го посещавам с удоволствие!
ОтговорИзтриванеУспех!
Кеми,благодаря за добрите очаквания и ласкаещия коментар!Ще се радвам да те посрещам тук!:)
ОтговорИзтриванеDidy
ОтговорИзтриваненаправих днес кейкът, вкусът му е невероятен със сигурност ще ми стане любим :)
много се радвам!
ОтговорИзтриванеТози кейк ми е един от най-оборотните у дома:)
Без шоколад и череши също става добре - намазва се с мед докато е още топъл.
Как е постигната шарката се пудрата захар?
ОтговорИзтриванешарката е направена с шаблон - фабрично изрязан, предназначен за декориране на стени. Наскоро обаче виждах и шаблони за сладкиши, но не си спомням точно къде. Ще допълня коментара като имам яснота.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!!!!яна
ОтговорИзтриванеНаправих кекса за 1-ви март и почерпих колегите. Великолепен е!!!/първият ми опит не беше сполучлив, но втория на 1-март се получи идеално!/яна
ОтговорИзтриванеБлагодаря!!
Здравейте,
ОтговорИзтриванеКекса е страхотен!!!
Направих малко грешки, но пак се получи много добре:
1. Първоначално сложих содата в брашното, а не в киселото мляко. Та сложих допълнително половин лъжичка в киселото мляко
2. Купих желирани бомбони (примерно Haribo - има едни дето са само червени в формата на ягодки) вместо сушени череши
Радвам се, че ви е харесал!
ОтговорИзтриванекейка е непретенциоен и търпи промени, дори и някои пропуски.
Поздрави :)