29.1.11

Полента-крем с гъби / Creamy polenta with mushrooms



В разгара на зимата едни от най-примамливите ястия са тези, които спадат в категорията comfort food. За нея няма еднозначно определение. Обикновено това са семпли, домашно приготвени ястия, създаващи физиологичен и душевен комфорт. Ястия, белязани с носталгична нотка, такива които помним от детството си и които ни карат да се чувстваме добре, когато ги похапваме. Не е задължително да са непременно здравословни. В тази група спадат и някои високовъглехидратни и силно подсладени храни, които обаче имат способността мигновено да преборят стреса и да възвърнат доброто настроение.


Италианската полента,  близка до нашия качамак е едно от ястията, което безспорно спада към гореописаните. Бърза и лесна за приготвяне, носеща полезните съставки на царевицата и с толкова различни варианти за приготвяне и комбиниране. Този, който сега предлагам може да се сервира като леко ястие или като част от многостепенно зимно меню. Ако харесвате продуктите поотделно, вероятно ще ви допаднат и в тази комбинация. Дори спокойно могат да се пропуснат и прясното мляко, и сметаната. Така доминиращ ще си остане вкуса на самата полента.


По отношение на царевичния грис , единствено можем да се надяваме, че е от добра царевица. Все пак хубавата вест, особено за по-недоверчивите е,  че на нашия пазар се предлага и био полента. Едно от важните неща е да бъде приготвена по-бавно, на слаб огън, за да може да се разгърне аромата на царевицата. И още нещо за подсещане - веднъж отворен, пакета с грис е най-добре да се съхранява в хладилника и по възможност да се употреби до няколко дена.


Creamy polenta with mushrooms - recipe


23.1.11

Да се постоплим!


Не знам вие как сте, но аз днес се зарадвах на падналия през нощта сняг. Може би съм писала вече, че обичам бялата зима и този сезон въобще не ми действа депресиращо. Харесвам я и в града, но най-вече в планината. Там няма време, в което да се чувствам некомфортно. Еднакво добре ми е и в слънчев ден, и при -15 градуса, когато ноздрите слепват от студа, и при обилен дъждо-сняг, когато екипа ми подгизва целия.....и при снежна виелица или мъгла, когато не виждаш почти нищо и караш ските на автопилот....казват, че това били най-запалените скиори и единственото, което може да ги откаже да се качат на пистите е спирането на съоръженията и липсата на достъп....


Удоволствието от физическото натоварване, комбинирано с чистия въздух и съзерцаването на красиви гледки чудесно се съчетава с кратките почивки в някое хубаво местенце, където да пийнеш и похапнеш нещо горещо и да побъбриш с приятели....Прекрасни моменти!...
Независимо дали в планината на ски, сноуборд или друго, или в парка и гората на разходка, или където и да сме, точно контраста между студеното време и топлите, приканващи помещения създава това чувството за безмерен уют, което обожавам и търся постоянно.....


.....Когато можеш да се сгушиш на дивана, да се занимаваш с нещо любимо...да останеш насаме с мислите си, или с хубава книга, филм...или с близки хора...
Както и да я погледнем ситуацията, неизменно компания ни прави някоя топла напитка, а ако има и нещо сладко в допълнение, още по-добре :).....
Толкова е хубаво, че се сменят сезоните и ни предлагат букет от различни и противоположни усещания, оцветяващи живота в пъстри багри!...А и дори да не харесваме зимата, ако я нямаше как щяхме да разберем колко много обичаме лятото....



20.1.11

Пъстърва с къри-портокалово масло



Както обичайно, всичко започва с покупката на хубава, прясна риба.....
Е, може и с улов, но ако сме в града и искаме бърза и вкусна вечеря след работа или обяд в събота/неделя, минаваме през магазина...За тази рецепта ще ви трябват още 1-2 портокала и малко къри, за да овкусите маслото.


Пъстървата се запича под горните открити реотани на фурната и това ще отнеме само 12-ина минути. А няколко резенчета портокал за гарнитура чудесно я допълват, като не пропускаме и хубавото бяло вино.


Ако смятате, че тази вкусова комбинация не е за вас, ще трябва да се върнем малко по-нагоре, почти в началото и да действаме по един от добре познатите начини.За целта ще са ни нужни лимони и малко пресен девесил или магданоз.. мащерка..... Подправяме рибите с морска сол, намазваме със зехтин, пълним ги с нарязаната свежа подправка и кръгчета лимон, поръсваме рибите с лимонов сок и настъргана лимонова кора, слагаме по няколко бучици масло върху нарезите и запичаме по същия начин....
Но поне за гарнитурата може би ще има единомислие. Предлагам картофи, които на вкус са съвсем като печените в старите селски печки на дърва.


Стават също така експресно бързо, както рибата.Може да се поднесат със сметана, парченца от ароматното масло или въобще по начина, по който ги харесвате....
Ако решите да правите къри-портокалово масло, препоръчвам дозата да е двойна, за да имате готово за следващия път. Вероятността да ви хареса рибата, приготвена с него никак не е малка. Или на мен ми се иска да вярвам в това :)



Пъстърва с къри-портокалово масло
4 порции

4 пъстърви по 250-300 г всяка, почистени
30 г меко краве масло
1 ч.л. къри
1 ч.л. настъргана кора от портокал
морска сол
растително олио ( сусамово, орехово, зехтин...)
резени портокал за гарнитура

Ако маслото не е размекнато предварително, сложете го за кратко в микровълновата фурна, като внимавате да не се втечни.Разбъркайте го добре с къри подправката и настърганата портокалова кора.Завийте на руло във фолио и оставете във фризера за десет минути да стегне. През това време измийте рибата и почистете люспите. Направете по три диагонални разреза от двете страни, посолете, намажете с олиото и поставете по кръгче от маслото в нарезите на горната страна. Поръсете с настъргана портокалова кора, изтискайте малко сок отгоре, поставете върху решетка, като рибата трябва да е  на около 12 - 15 см от реотаните. Отдолу сложете тавата на фурната.Печете в предварително загрята на 220 градуса фурна( функция Грил - само горните реотани)за 6-7 минути (или до по-запечена коричка, ако предпочитате), след което обърнете рибите и печете за същото време и от другата страна. По време на печенето вратата на фурната би трябвало да бъде съвсем леко открехната ( някои модели фурни имат дори ограничител с точното разстояние).

Експресни печени картофи
Измийте много добре дребни, необелени картофи и ги подсушете. Сложете ги в микровълнова фурна на максимална мощност за осем минути ( под капак с вентилационен отвор за MW , ако имате).След коете ги прехвърлете във фурна, загрята на 200 градуса за 10-12  минути, докато придобият златиста коричка.Сервирайте веднага, като ги разрежете леко на кръст и стиснете отдолу от двете страни, за да се отворят.
Ако имате място или приготвяте по-малко пъстърви, ще можете да запечете картофите едновременно с рибата, като в тавата на фурната сложите малка решетка с рибита, а отстрани наредите картофите ( стават готови малко преди рибата).

идея рецепта портокалова риба - Kate Whiteman, The ultimate book of Fish and Shellfish

13.1.11

Сушени плодове с коняк в два десерта

За много години!
Късмет и безброй изненадващи положителни емоции да съпътстват 2011-а!


В основата на идеята за тази публикация стои желанието за употреба на сушените плодове, предлагащи се в изобилие по това време на годината. Приготвени по описания в рецептата начин или по негова импровизация, могат да се добавят към сладолед, заквасена или бита сметана, маскарпоне & CO..., комбинирани с мед, ядки, бишкоти...но това вие много добре го знаете :) По-интересен е втория десерт, гарниран с тях.Като човек, който харесва маслените теста, но едновременно с това се старае да се храни здравословно,търся и изпробвам по-леки варианти, за да комбинирам и редувам едните с другите. За черупката на тази тарта адаптирах тестото на известната нисоазка Tourte de blettes  във варианта му със зехтин.


В унисон със стремежа за по-малко калории, остатъка от тартата е съвсем семпъл - подсладено цедено кисело мляко. Може би е излишно да казвам, но се прие много добре от малки и големи, а аз останах с обещанието скоро да направя пак. Отделно реших, че съвсем спокойно може да гостува във Вкусния форум на Драго.


Относно печенето на основата без пълнеж, лесно ми се получават нещата - имам един пакет ориз, на който май само името му е ориз.Купен погрешка от половинката, не става за готвене, но съм му дала втори шанс в кухнята и успешно играе ролята на тежест при тартите, като след това си го прибирам до следващия път...


От сушените плодове можете да наблегнете на качествено обработени смокини и кайсии, тъмни и златни стафиди, горещо препоръчвам този микс от боровинки, череши и физалис. Масово предлаганите сушени череши и боровинки по-скоро бих пропуснала. Коняка внася вкус и усещане за топлина към плодовете, като подчертава зимния характер на десерта. Това може да се подсили и от добавянето на стик канела.


Все пак, ако решите да не използвате алкохол, заменето го с прясно изтискан лимонов сок и също ще получите чудесен резултат....