29.6.10

Салтимбока с кайсии / Saltimbocca alle albicocche



Обичам дъжда и не съм си помисляла, че може да ми действа депресиращо. Но ето и това се случи , след като реши да влезе в трайна комбина с нетипично студеното време и надвисналото, сиво небе.
На човек му се налага да прибягва до различни тактики за оправяне на настроението - филми / футбол, книги, шопинг (при мен приключил с покупката на бански и джапанки :-) , надеждата умира последна )...и естествено една от най-безотказните стратегии - хубава храна и любимо вино.


Какво друго може да сгрее душата на запаления кулинар и да замени нацупеното слънце? Някой и друг вкусов експеримент в кухнята, разбира се :)
Това е рецепта, която изпробвах наскоро.Харесвам комбинацията на месо с плодове, така че въобще не се замислих.



Какъвто и вариант на салтимбока да си приготвите, крехките аспержи с фин вкус винаги ще бъдат една от най-подходящите гарнитури. Можем само да си пожелаем да се намират все по-често на щандовете, а не по изключение, както на мен ми изглежда ситуацията. Но да не се оплакваме и да гледаме чашата наполовина пълна. Все пак малко е по-добре от нищо.




19.6.10

Piece Montée - Croquembouche...


....или почти.
Същинския croquembouche (буквално - "хрупка в устата") се слепва с карамел и е обвит от ефектни карамелени конци.Украсява се с цветя, дребни сладки, бонбони, захарни перли и т.н.Популярна френска сватбена торта, изумително висока и елегантна.Разбира се има си ред тънкости за тези красиви произведения на изкуството, например използването на конични основи, върху които се лепят малките еклери- профитероли.
В моя случай няма поддържаща основа и вместо карамел използвах натурален шоколад, съобразявайки се с малките консуматори.


Стандартна торта вече си имахме, така че еклерите дойдоха като подходящо сладко допълнение към нея.Да не говорим за медените бисквити, станали много любими на малки и големи (основно в мое лице:)....добре, че имаше цяла доза, макар и не всички с глазура). Те са по изпитана рецепта за коледни бисквити, но ароматизирани само с ванилия.

Това всъщност беше втората ни семпла, монтирана от отделни части "торта" (piece montée ), която се появява със закъснение, тъй-като снощната буря ме остави без интернет по средата на публикацията.


Честита трета годинка Гери!

Унгарска лешникова торта / Hungarian Hazelnut Torte


Дойде им реда и на малките човеци вкъщи да прекрачат прага между бебешката и детската възраст - три години.А на мен - реда за правене на торти :) Напоследък предпочитанията ми основно са за шоколад, сметана, крем сирена...Затова този път за господина се спрях на торта с по-плътен маслен крем и блатове с много малко брашно.
По отношение на украсата, независимо че се възхищавам на моделираните с фондан, съвършени торти, все още не се чувствам запалена да пробвам да направя нещо в тази насока.Харесвам повече стария стил торти - по-"омазани" и непригладени.Все пак, тъй-като госпожицата щеше да получи пеперуди за нейната торта, редно беше и тук да имаме някаква животинка.Случайно, но навреме видях шоколадово-марципановите мишоци в Dessserts Magazine.Тортата вече беше избрана като лешникова и те паснаха идеално, а това съвпадение все повече ме навежда на мисълта, че случайни неща май няма.


За да ги направя се наложи да нагазя в дълбоки и съвсем непознати за мен води, но се оказа, че не е страшно и трудно, даже е забавно.Доволна съм, че опитах, предвид ефекта, който постигнаха.


Честит рожден ден Ники!




2.6.10

Манхатън кейк и пътуване назад във времето

Приключи освежителната, кратка планинска ваканция в компанията на толкова истински хора, които поздравявям :)
Благодаря на всички за хубавите моменти!


Днес ще представя любима моя рецепта за кейк, намерена в стари изрезки от вестник.
На пръв поглед не е нищо особено.


Съвсем обикновен, без специални украси и съставки, с познатата златиста коричка.Може и да се напука отгоре при неправилно приготвяне и изпичане на сместа.
Но все пак, всичко зависи от гледната точка...


Той е висок и строен, неподправен и истински, със задължителния лек лимонов аромат и приготвен на момента сироп от пресни череши. Всъщност той е  Чийзкейк.


Моята рецепта е вариация, наречена Манхатън кейк.Започнах да се интересувам и намерих подобни рецепти в немската кухня - Topfentorte , и в италианската - Torta alla Ricotta con croccantino di Uvetta.Така, след като се върнахме в Европа, бихме могли да съсредоточим вниманието си и към региона, считан за родина на чийзкейковете - Гърция/Италия.


Един от най-старите текстове за направа на печива със сирене е на древногръцкия лекар Aegimius, живял преди Хипократ.В римските книги пък се съдържат рецепти за два вида - със и без основа от тесто, съответно - placenta и libum. Оттогава, независимо дали като дар за боговете или за консумация, основните продукти за вкусния сладкиш са неизменни - сирене/извара, мед/захар, яйца, малко брашно, евентуално стафиди.
Известно е също, че такива малки кейкове са били раздавани на атлетите по време на първите Олимпийски игри, започнали през 776 пр.Хр.
Днес разнообразието от рецепти е огромно, но някои остават завинаги в сърцето ни.