28.3.10

Английски великденски кифли / Hot Cross Buns


Тази година избора ми за традиционни чуждестранни великденски печива са тези симпатични питки.Като почти всяко нещо и те си имат своята дълга история и корените им най-вероятно дори не са християнски, но няма да злоупотребявам с търпението ви сега и да пиша повече.
Преди празника и на самия Великден могат да се намерят навсякъде на Острова.Консумацията им е свързана най-вече със сутринта на Разпети петък.На този ден преди време, извадени топли от фурните са се предлагали от уличните продавачи с викове :"Hot cross buns! Hot cross buns!" и това е останало като тяхно наименование.Има и детска песничка за тях.


Вариантите за оформяне на кръста са различни.При по-стария върху втасалите питки преди печене се правят нарези с нож и мястото се запълва със смес от брашно,захар и вода; след изпичането се намазват със захарен сироп.Другият вариант е със захарна глазура, положена, когато са готови и охладени.

Кулич


Всяка година правя печива, които са традиционни за Великден в други държави.Миналата година се спрях на руския обреден хляб КУЛИЧ.
Получи се строен,бухнал и много вкусен :) , заслугата за което е на Димитрана.Рецептата можете да намерите в нейния блог "Тайната на нашата вечеря".
Дими, благодаря за хубавото настроение на празника!

21.3.10

Тарта с рикота / Crostata di ricotta




Честита Пролет!
Татко, честит Рожден Ден!


Crostata di ricotta е традиционна за Италия.Семпла, но със забележителен вкус.Като всяко хубаво нещо се състои от малко, но качествени съставки.На едно място я срещнах характеризирана така, перефразирам - една от перлите на италианската кулинарна огърлица.




За родина на десертите с рикота се смята Сицилия.Още в антични времена са приготвяли печива с яйца, брашно и подсладена с мед рикота.През IX век арабите допринасят за употребата на тръстикова захар и цитруси в тях и постепенно те се превръщат в традиционни както за християнската, така и за мюсюлманската и еврейската общности.През 1492 г Фердинанд II и Изабела прогонват с декрет евреите от испанските владения (включая Сицилия и Сардиния).Така сефарадските евреи, отнасяйки със себе си своите кулинарни традиции разпространяват рецептите.
Crostata е типичен бисквитен сладкиш.Представлявала е нещо като "вързоп" (разточена кора от тесто с плодов или друг пълнеж),на който краищата не достигат да се съберат в средата.Сега се прави основно с класическа форма на тарта, като често отгоре се украсява с преплетени ленти тесто.Към рикотата се добавят настъргани портокалова и лимонова кора, или захаросани плодове, също стафиди, а най-често - наситнен шоколад.



19.3.10

fun break, петъчно....


   
          " - Жена ми може да сготви всичко, което поискам.
Обаче след това аз не го искам."

Кафе-пауза или чай-пауза, фас-пауза за някои или air-пауза за други .... има още много начини за разведряване .Аз си избирам и една забавна пауза.Надявам се и на вас да ви въздейства така.

карикатура  ©All rights reserved - Andy White


15.3.10

Торта Линцер / Linzer torte




Още един спомен от ваканционните следобеди, прекарвани на топло с чаша ароматно кафе и още нещо.Причината за този спомен не е в последния [може би] и вече топящ се сняг. Мисълта ми се връща там постоянно през цялата година ...до следващия път...надявам се...
Тортата ме грабна с вкуса си още при първите хапки. Впоследствие разбрах, че се смята за най-старата торта в света.Свидетелство за това е рецепта от книгата със завидно дъъългото име „Buech von allerley Eingemachten Sachen, also Zuggerwerckh, Gewürtz, Khütten und sonsten allerhandt Obst wie auch andere guett und nützlich Ding etc.“ - и т.н.! от 1653 г , намерена в библиотеката на абатство Admont. Известно е, че древните римляни също са приготвяли подобни печива. А факта, че от периода на XVII век има четири различни рецепти, показва, че тортата вече е била широко разпространена и това я връща още по-назад във времето.
Да си призная, трябваше да събирам от девет кладенеца вода, за да получа удовлетворяващ резултат и торта, която да харесам. Изглежда се очертава като любима, така че усилията в тази посока сигурно ще продължават. Например интересно ще ми бъде да я опитам с току-що приготвен пълнеж от свежо френско грозде с мед и канела, а в тестото вместо бяла захар - сироп от захарно цвекло....или с мазнина 50/50 масло+свинска мас.




Две са теориите за името на тортата. Първата - наречена е на австрийския град Линц, а втората сочи името на виенски майстор, именуван Линц.
В упоменатата стара рецепта са записани смлени бадеми, но с времето се прибавят и лешници, които подобряват вкуса, както и се прави изцяло с лешници.




Ъпдейт на снимките с някои размишления  {и страсти :)}  -  03.02.2013

11.3.10

Ароматно пиле с басмати ориз и хрупкав червен лук - Spiced chicken w/ basmati rice & crisp red onions



В оригиналния вариант на рецептата не се използва сол, а млякото е нискомаслено.Целта - лека и нискокалорична вариация на класическо къри с чудесен баланс на вкусове и аромати.
 


Една рецепта от  GoodFood 101 HEALTHY EATS - triple tested recipes




9.3.10

Сладък хляб с банани / Banana Bread

Не обичам, когато в хладилника се застоят банани.Едва ли някога ще се изличи от съзнанието ми детския спомен как по времето на соц-а те бяха за нас лелеяна мечта, щастливите мигове, когато [.... част от вас знаят кога :)... ] получавахме по 2-3 броя (не накуп) и блаженството, с което отхапвахме всяка хапка.
Сега съм доволна, че се намират много и разнообразни рецепти за употреба на вече станалите кафяви отвън банани, но иначе добре узрели и много сладки.[Да ме прощават, но и аз избрах млади, свежи и фотогенични за снимките.]




8.3.10

Непреходни съвети за красота / Time Tested Beauty Tips

Деня на Жената е празник, приеман от едни и отхвърлян от други.Аз самата отказвах да го празнувам.След като станах майка и видях колко е трудно всъщност, се усещам, че ще ми е приятно да получавам специално внимание, дори и на този ден....но това само за протокола...

Днес съм приготвила да напиша едни по-различни рецепти или по-скоро напътствия и съвети за красота, човечност и духовност.
Одри Хепбърн / Audrey Hepburn е английска филмова и театрална актриса, започнала кариерата си като балерина и модел с наколко филма в Европа.Впоследствие става една от най-успешните звезди в Америка, носителка на Оскар, със силно изявена обществена работа.Най-запомнящи са ролите и в "Закуска в Тифани " и "Моята прекрасна лейди ".
През 2009г след проучване Sky+ HD , е обявена за "Най-съвършена екранна красавица за всички времена" (Анджелина Джоли заема почетното второ място).
Time Tested Beauty Tips е стихотворение, написано от Сам Левенсон за неговото внуче и е част от книгата му "In One Era & Out the Other".Това е любимото стихотворение на Одри Хепбърн и тя често го е цитирала, поради което на много места в Интернет може да се срещне като нейни думи .The Beauty of a woman е отделно стихотворение, но масово се изписва слято с горното.




...и опита ми за превод...




Одри Хепбърн работи за УНИЦЕФ от 1950г , а последните години от живота си отдава изцяло на тази кауза.От 1988г до 1993г е посланик на добра воля на UNICEF.



"Nothing is impossible, the word itself says "I`m possible!" - Audrey Hepburn

....Това е поздрав за вас! (след известно двоумение дали да направя публикацията)....
източник снимки - All posters, .Net ,

4.3.10

Медовик / Medovik cake

Медовик за Рожденния Ден на баща ми, с който се изчерпва възкраткия списък от миналогодишни торти за близки хора.Надявам се тази година да успея с направата и за пропуснатите, включително myself.
Тортата е по рецепта на Селма, предоставена в BG Mamma. Тук е темата с многобройните почитатели, техните отзиви и снимки.Благодаря на Селма, че украси и услади празника ни!




3.3.10

Трети март

Честит празник!

Да запазим спомена, да съхраним духа!


i focus


Знамената:
  • Бойно знаме - Априлско въстание 1876г; изрязано от зелен плат според средновековната българска традиция, с избродиран православен кръст на червен фон
  • Знаме №3 - предполага се, че бойния му път е свързан с четата на Бенковски
  • Първото четническо трицветно знаме - 1867г, четата на Филип Тотю


източник снимки - информационна агенция Фокус, текст