25.2.10

Захер / Sacher Torte

След описанието на приготовлението на Red Velvet Cake за дъщеричката ми, ето на какво се спрях за другия рожденник, нейния брат.

Тортата е създадена от Франц Захер за Клеменс Венцел фон Метерних през 1832 г."Original Sachertorte" е регистрирана запазена марка на Хотел Захер, построен във Виена от сина на майстора.Рецептата е много добре пазена, а според някои източници се смята за австрийска национална тайна."Original Sachertorte" се прави само във Виена и Залцбург.От 1965 г насам има спор между Хотел Захер и Кафе Демел, които също започват да произвеждат "Original Sachertorte". Днес разликата между двете торти е тази, че наследниците на Франц Захер продължават да я правят от два блата, съединени с кайсиев конфитюр, а при Демел блата е един и конфитюра се маже отгоре, преди глазурата, а също така вече се нарича "Demels Sachertorte".

Sachertorte има основа от два броя плътен, не много сладък шоколадов кейк с тънък пласт кайсиев конфитюр между тях.Глазурата е от натурален шоколад.Прието е да се сервира с неподсладена прясно разбита сметана.





Червено Кадифе / Red Velvet Cake

Поради сантиментални причини ще публикувам тортите, които правих миналата година за част от най-близките ми хора.Ladies First - започвам с тази за дъщеря ми.
Неопитна съм в правенето на торти, даже половината специфични термини в тази дейност са ми непознати.Мога само да се възхищавам на произведенията на Дими, Милена, Краси...и толкова други момичета.Затова при избора на модели заложих както на нивото на уменията ми, така и на тематичното посвещаване.За светлата, синеока малка дама с огнен темперамент какво по-подходящо от Червено Кадифе :)...а за нейния брат близнак с тъмна кожа и кафяви очи - естествено шоколадова, спрях се на Захер.

Red velvet cake е торта с плътен, богат, сладък вкус и атрактивен от тъмно до светло червен и червено-кафяв цвят на основата.Много популярна е в южната част на САЩ. Класическият крем е с масло. Използват се също и варианти с крем сирене и сметана.






22.2.10

Скоунс с овесени ядки и сушени червени боровинки / Cranberry Oat Scones



Един от няколкото ми критерия при избор на рецепта е Бързина. В натовареното с ангажименти ежедневие всяка минута е ценна. Рядко се случва да останем сами и на спокойствие да приготвим нещо, изискващо повече време и търпение.Така че, може би бързината е една от причините да харесвам скоунс. Другото, заради което често ги предпочитам, сравнени с мъфините например (също бързо-лесно правещи се) е вкусната хрупкава бисквитена основа.... А тези, които сега ще предложа имат и нещо повече - изкусителна карамелена глазура :-)





20.2.10

Гратин с ябълки, пуешко месо и майоран / Apfelgratin



Харесвам свежи рецепти.
Харесвам плодове в основни ястия.
Много обичам огретен.
....и ми допада, когато е приготвен в light вариант.



 

18.2.10

Пасирана картофена супа, подлучена с чеснов оцет - Mashed potato soup w/ onion & garlic

Резултатът от една импровизация по стари записки в тефтера.Получи се радващата ме комбинация Лесно-Здравословно-ПриемаСеОтВсичкиВкъщи.




Пасирана картофена супа, подлучена с чеснов оцет

600 г картофи
1 голяма глава лук
3 моркова
шепа нарязани целина и/или пащърнак
краве масло
сол
4-5 скилидки чесън
ябълков оцет
копър
опция
лют червен пипер
  • обелете картофите, нарежете ги на средно големи кубчета, сложете ги заедно с целината/пащърнака в кипяща посолена вода да се варят
  • нарежете лука на тънки полумесеци, обелените моркови настържете наедро; задушете лука и морковите в малко масло
  • пасирайте сварените картофи - с ръчен или електрически пасатор, като не е нужно да е много фино - може да останат и по-едри парченца
  • добавете задушените зеленчуци и гореща вода до желаната гъстота, посолете на вкус ( може да пасирате заедно с морковите и лука),  сложете 1-2 сл зехтин или по преценка масло,разбъркайте и веднага дръпнете от огъня
  • в хаванче счукайте обелените скилидки чесън с малко сол, като са готови добавете от оцета
  • сервирайте супата топла, поръсена с копър ,а отделно - чесновия оцет и червения пипер за овкусяване

17.2.10

Приятелска награда!

С голямо закъснение, за което най-искрено се извинявам на Дими, видях, че имам топъл приятелски поздрав от чудесния блог Тайната на нашата вечеря.Благодаря!Ценя много изказаната симпатия!
От своя страна, аз също бих искала да отправя сърдечни чувства към приятелски блогове:

Marmottes et chocolat

Sunshine`s kitchen

МУЗИКА ЗА СВОБОДНОТО ВРЕМЕ

Опитайте ...

Магия и любов

С мен в кухнята

14.2.10

Бернар дьо Фонтенел и аспержите / Bernard le Bovier de Fontenelle & the Asparagus

Преди няколко дена случайно видях в Пикадили аспержи и веднага купих за да "сготвя" поредната забавна история на Heidi Reichlmayer от "Gerichte, die Geschihte machten" ( с преведени откъси от А.Чаушев в книгата "В света на кулинарното изкуство")

Бернар дьо Фонтенел / Bernard le Bovier de Fontenelle е френски книжовник, сатирик и един от инициаторите на научно-популярния жанр. Волтер го нарича "най-универсалния гений от времето на Луи XIV " - това е  времето на големите метреси мадам Помпадур и мадам Дюбари, а Фонтенел бил един от известните галантони, умеещ да се измъква с лекота от всякакви неудобни положения. Също така и всепризнат гурман, който обяснявал достигането на стогодишната си възраст именно със слабостта към хубавата храна. Единствен, който можел да му съперничи в това отношение бил неговият колега академик Дюбо, с когото Фонтенел често спорел по готварски въпроси. Например как се приготвят аспержи. Дюбо ги предпочитал със зехтин, а опонентът му намирал това за варварско и ги консумирал залети само с горещо масло.
Веднъж, при едно гостуване на Дюбо у Фонтенел, домакинът бил принуден да се разпореди половината аспержи да бъдат със зехтин. Готвачът тъкмо привършвал, когато неочаквано гостът припаднал. Вместо да се притече на помощ, Фонтенел изтичал в кухнята и извикал : "Приготви всички аспержи с масло!"






за 2 порции

800-900 г пресни аспержи
2 яйца
40 г краве масло плюс допълнително за сервиране
10 г трохи от препечен хляб
няколко резена прошуто
сол
черен пипер, прясно смлян
  • обелете аспержите, премахнете и твърдите краища
  • поширайте яйцата в подкислена и посолена вода
  • сгорещете маслото, прибавете и трохите, разбъркайте добре
  • в продълговат съд кипнете вода с малко сол, сложете аспержите, оставете ги 3-4 минути и извадете
  • в затоплени чинии наредете аспержите, полейте част от соса, сложете отгоре парчета прошуто и по едно яйце, разпределете и останалия сос, подправете с черен пипер
  • сервирайте веднага с допълнително сгорещено масло за гарниране

"A great obstacle to happiness is expecting too much happiness"- Bernard de Fontanelle
* * *
"Голяма пречка за постигане на щастието е това, че очакваме твърде много от него" - Бернар дьо Фонтенел


съставките на рецептата от книгата :
пресни аспержи, сочна шунка, твърдо сварени яйца, краве масло, магданоз



Честит празник

Пожелавам всичко най-хубаво на празнуващите днес! Независимо дали Деня на Влюбените или този на Виното - около нас ще бъдат любими и обичани хора.И тъй като все за любов иде реч, изкушавам се да напиша едно стихче на Красимир Симеонов, което харесвам.


* * *

Макар
и
да ме смяташ за небрежен,
все пак деля
дълга
и
любовта
така:
дълг
е това, че спя до тебе;
любов -
това, че въобще не спя.

* * *

11.2.10

Салтимбока със свинско месо / Pork Saltimbocca

Какво да си приготви човек, ако има в хладилника крехко месо, а от саксията до кухненския прозорец всяка сутрин го посреща свежа салвия [...както се случи при мен..]. Може би едно от първите неща в списъка с варианти ще бъде saltimbocca.Само трябва да отскочи до супермаркета за малко прошуто...Ако месото е телешко, ще се наслади на голямата класика saltimbocca alla romana. Както е известно, "saltimbocca"/saltinbocca се превежда от латински като "скочи в устата" и изразява нетърпението да се опитат крехките хапки, съчетали вкуса и аромата на перфектно подбрани съставки. В този ред на мисли не бива да пропускаме и другия важен елемент - вино марсала....
Ако пък човек не е късметлия да има вкъщи бутилка истинска хубава марсала, може би ще му е любопитна информацията какво би могъл да използва за да се доближи до ефекта от нейната употреба. От изброените предложения резонно изглежда това за добавка на малко коняк към ароматно бяло вино. Все пак марсалата (с изключение на тази, която е vintage) е fortified wine - с прибавен твърд алкохол, най-често бренди....Така че може да се надява да получи задоволителен резултат....



за 2 порции

240 гр свинско филе, шол - тънко нарязано
6 листа свежа салвия
6 парчета шунка от типа прошуто
2-3 с.л. зехтин
180 мл бяло вино
прясно смлян черен пипер
сол
опция
1 чл хубав коняк

  • нарежете месото на порционни парчета, сложете ги между два листа кухненско фолио за свежо съхранение, изтънете ги с помощта на дървен чук до дебелина около 4-5 мм
  • посолете ги леко, поръсете с черен пипер, върху всяко от тях сложете парче шунка и лист салвия, фиксирайте всичко с клечка за зъби - така както се прихваща парче плат с игла
  • в тиган с дебело дъно и незалепващо покритие загрейте добре зехтина
  • запържете парчетата месо - първо от страната с листото салвия - за 2/3 минути, след това обърнете и оставете около 3 минути - докато месото получи златист загар; добавете алкохола, оставете около 6-7 минути или докато соса се редуцира наполовина
  • сервирайте месото в затоплени чинии, полейте със соса, гарнирайте със зеленчуци по избор и задушени картофи
източник deliaonline.com

9.2.10

Свински пържоли с ябълки и сос с мед и ретро горчица / Sticky honey pork with apples

Вкусният сос, направен с продукти, налични почти във всяко домакинство, променя традиционната пържола в нещо по-специално.




8.2.10

Предястие с лук и спанак

Една приятна и лесна рецепта на Иван Звездев. Към основната смес прибавих черни маслини и каперси. Освен декоративния ефект, който имат, вкусово се съчетават идеално с останалите съставки.





4.2.10

Шоколадово моальо / Petits moelleux au chocolat


Признавам, че подходих с известно недоверие към тази рецепта....Хм, съвсем кратки инструкции, обещаващи впечатляващ резултат....Все пак любопитството надделя, а и силиконова форма* за малки кейкчета си бях купила, няма как да я оставя неизползвана.





3.2.10

Скоунс със сушени домати и зелен лук / Dried Tomato & Spring Onion Scones

Scones са сладки или солени хлебчета/ питки/ кифлички с ирландски произход. Както и да ги наречем всъщност, едно остава непроменено - приготвят се много бързо и лесно. Няма месене и втасване и това ги прави изключително привлекателни например за една Експресна, Уханна, Неделна Закуска :)




за 6 броя с диаметър 7см

225 г бяло брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода бикарбонат
1 чл захар
по 1 щипка сол и черен пипер
45 г краве масло
1 голямо яйце или две малки
3 с.л. гъст айрян (най-добре от домашно кисело мляко)
1 и 1/2 чл дижонска горчица или ретро горчица
45 г нарязан зелен лук - бялата част и крехките зелени пера
30 г сушени домати, мариновани в олио (добре отцедени от олиото и нарязани)
50 г настърган кашкавал или котидж сирене *


за поръсване
настърган кашкавал
1 жълтък, смесен с 1 с.л. мляко

  • пресейте брашното заедно с бакпулвера,содата,солта и пипера; сложете маслото, студено и нарязано на малки парченца
  • размесете маслото и брашното с пръсти, докато не стане на трохи; добавете доматите, лука и настъргания кашкавал, разбъркайте всичко
  • разбийте леко с тел яйцето и горчицата, добавете и млякото
  • направете кладенче в купата с брашно, сипете яйчената смес, разбъркайте с дървена лъжица докато се смесят
  • на набрашнена повърхност оформете тестото на топка, като почти не е нужно да се меси; поръсете малко брашно отгоре и разточете тестото до дебелина около 2-3см
  • с подходящ ринг изрежете кръгове, нарежете на квадрати или на триъгълници като торта
  • поставете питките в тава, застлана с хартия за печене, намажете ги с яйчената глазура и поръсете с кашкавал
  • печете в предварително загрята на 180 градуса фурна - около 20 минути или докато придобият златиста коричка отгоре и плътна хрупкава коричка отдолу
  • извадете тавата оставете 5 минути питките в нея, сервират се топли, могат леко да се притоплят в микровълнова фурна



Идеята за тези вкусни питки е от the British Larder .
*Досега не съм ги опитвала с Comté Cheese , което се използва в оригиналната рецепта, но направих експеримент с прясно Котидж сирене - Cottage Cheese. Получиха се също толкова вкусни и меки, както и приготвените с кашкавал, единствено тестото е по-лепкаво и трябва да се поръсва повече брашно при оформянето им.