8.11.10
Тарти с круша и синьо сирене плюс един коктейл
Есен.
Красива в златната си пъстрота, галеща с меката си топлина, щедра и изобилна с плодове, събрали светлината и сладостта на лятото....
Харесва ми постепенния слънчев преход към зимните студове.Обичам топлия есенен дъжд.Трудно понасям рязката смяна на времето, както се е случвало за ден да скочим от един сезон в друг, след като и термометрите са подскочили с 10-15 единици надолу от раз.
А тъй-като в изминалите дни тези термометри се бяха затъжили за летните си стойности дори, съвсем на място стои предложението ми за есенно-ароматен коктейл, по летному освежителен...
Разбира се, не е предназначен за компания на тартите с класическата комбинация на круши и синьо сирене, но в последователност към края на деня защо не?...
Тарти с круша и синьо сирене
4 порции
400г готово многолистно тесто
3 малки глави лук*
2 ½ сл олио
2с.л. захар
сол и черен пипер
3 круши* (боскова масловка , Уилямс)
1 ½ с.л. краве масло
1 ½ с.л. лимонов сок
25г орехови ядки
80г синьо сирене
стрък пресен розмарин
*Може да намалите на 2бр. крушите и главите лук,ако предпочитате по-слабо присъствие
Включете фурната на 200 градуса да загрява.Обелете лука и го нарежете на тънки полумесеци.Загрейте олиото, прибавете лука, оставете го 7-8 минути да омекне.Поръсете захарта, разбъркайте да се разпредели и оставете докато лука покафенее леко и се карамелизира.Подправете със сол и черен пипер.От размразеното тесто изрежете четири кръга с диаметър 12-14см, или колкото позволява размера на листа, като си помагате с ринг или подходящ съд (или нарежете листа бутер тесто на 4 правоъгълника)*.Надупчете с вилица вътрешноста на кръга на няколко места,като оставите свободен външен борд – около 1.5 см. и разпределете лука в централната част.Сложете тартите в застлана с хартия за печене тава и изпечете за 15 минути.
Нарежете крушите на осминки, почистете семенната част,задушете ги в маслото, докато омекнат леко – около 5-6 минути, като към края поръсите с няколко щипки захар и оставите да се карамелизира.Отстранете от котлона, поръсете ги с лимоновия сок и гарнирайте тартите заедно с натрошеното сирене и ореховите ядки.Добавете и малко пресен розмарин.Сервирайте веднага.
* Изрезките от бутер тестото можете да оформите на малки хапки и да ги запечете поръсени със сирена и подправки.
Коктейл Карамфилена круша
1 порция
45 мл водка
30 г пюре от зелена круша
15 мл прясно изцеден лимонов сок
30 мл карамфилов сироп
кубчета лед
1/2 счукан карамфил
За пюрето от круша обелете и почистете от семенната част зелена круша.Пасирайте и сложете в шейкър заедно с останалите съставки и няколко кубчета лед.Разбъркайте добре, докато се охлади.Прецедете, като пресирате отгоре плода, за да се усвои максимално и сервирайте в студена чаша, декорирана с тънък резен круша, поръсете с малко счукан карамфил.
Сироп с карамфил
240 мл вода
220г захар
7 бр карамфил
Сложете съставките подходящ съд и ги кипнете.Отстранете от огъня и оставете да се охлади.Прецедете в чист, добре затварящ се съд.Може да се съхранява на хладно до 6 месеца. Това е т.нар. Simple Syrup, който влиза в състава на почти всички коктейли.Прави се с вода и захар, понякога ароматизиран с подправки.
рецепта тарти - по идея от Lisa/09
рецепта коктейл - адаптирана от Brian O'Neill - http://www.cafegray.com/, New York City
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
За мен една тарта, докато все още има :)
ОтговорИзтриванеМного са хубави, Диди, сочни и ароматни - круша и сирене :)
Хубава нова седмица!
Точно по мой вкус! И разбира се с много красива презентация, точно в твой стил!
ОтговорИзтриванеПрекрасни снимки и страхотни рецепти :)
ОтговорИзтриванеЕдва ли казвам нещо ново, но съм очарована и исках да го споделя :)
Поздрави!
Леле, леле, замаях се от красота и преглъщане :)
ОтговорИзтриванеКомбинацията е малко по-екстремна за моя вкус, но пък се влюбих в снимките!
ОтговорИзтриванеПоздравления за публикацията! :-)
Диди, обожавам есента!
ОтговорИзтриванеТвоята идея, снимки и презентация ми доставиха огромно удоволствие - благодаря ти!
Поздрав и много есенни усмивки, Диана
Диди, и аз като Дианка обичам есента с всичките и багри!
ОтговорИзтриванеТези продукти са ми едни от любимите като съчетание и правя с тях пица :)
А твоята идея е още по-лесна!
Поздрави и усмихната седмица!
Диди, много любима есенна комбинация :). Аз обикновено ги правя на киш, но и във вид на тарта няма да ги откажа :). А коктейлът определено ще се пробва! Страхотни есенни снимки!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и хубава седмица!
Хей,много ме зарадва това,че харесвате снимките!Имах някакви резерви към тях,че не са се получили...Иначе,за вкуса - и двете неща са мнооого вкусни:)Коктейла го изпих с голямо удоволствие,след като го снимах.Добре,че вече почти беше обяд :))
ОтговорИзтриванеБлагодаря на всички!Приятна и спокойна седмица!
И красиво ,и вкусно...
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Чудесна комбинация на лук, сирене и круши, Диди! Точно по мой вкус. Но се опасявам, че ще трябва пак сама да си ги хапвам както тиквата със сметана и пармезан. Половинката и децата даже не пожелаха да я опитат :)))
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави с пожелание за хубави и топли есенни дни! :)
п.п. Имаш награда при мен.
Диди, прекрасни снимки!! Много вкусна рецепта си ни предложила. Благодаря
ОтговорИзтриванеУспешна седмица;)
Краси,благодаря!
ОтговорИзтриванеТони,всеки си има различни вкусови предпочитания:)Радва ме наградата!Невинаги успявам да вляза безпроблемно в блога ти за съжаление.До скоро!
Ани,благодаря за хубавите думи!
Поздрави,момичета!
O, Диди, чудни предложения! и коктекла, и тарта - третата снимка ми е фаворит!Поздрави:-)
ОтговорИзтриванеНевероятна презентация! Много фина комбинация на вкусове и аромати!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Милена :-)
Мария,Милена,много хубави отзиви от вас!Мерси!
ОтговорИзтриванеИ двете неща много ми допаднаха като вкус:)