От известно време събирам рецепти за стек Диана с намерението да го приготвя по специален повод или когато намеря подходящо телешко месо. Последното не винаги е лесно предвид предлагането на нашия пазар и само по себе си също може да бъде повод за празнуване:)
Избора ми, много добре приет и одобрен, бе на рецепта от Simply Recipes.Хубавото при нея е, че е удобна за домашно приготвяне, защото пропуска фламбирането и не изисква непременно и единствено употребата на бонфиле за ястието.
Steak Diane придобива голяма популярност през 50-те и 60-те години на миналия век с присъствието си в листата на всички реномирани ресторанти в Ню Йорк. Атракция е била комбинацията от изтънчеността на ястието, приготвено от най-фино телешко месо и драматичността на фламбирането с коняк - всичко това, разбира се, директно пред масата на клиентите.
Хронологично сос Diane присъства много по-назад във времето. Името му е свързано с богинята на лова Диана и ястия с еленово месо, чиято сладост е допълвал успешно със своя остър и изявен вкус.
Впоследствие рецептата се доразвива и днес има много варианти, както и няколко теории за нейния произход.Основните компоненти на соса са масло, лук, Уорчестер сос, бренди, сметана и телешки бульон. Месото е филе миньон, нарязано на котлети по 1-1.5см.
Иска ми се да напиша и няколко думи за свещниците, които се подават на втори план на снимките. Видях ги в неработен ден на витрината на малък антикварен магазин във Варна.След това все не успявах да стигна дотам. Тъй като не ми излизаха от ума, предпоследния ден от престоя ни оставих бебешоците ми с дядо им в Морската градина и изтичах набързо, осведомих се за цената формално - така или иначе бях решила, че ги взимам (в такива случаи първо действам, после мисля:-)) Човека ме разпита от къде съм, с какво се занимавам, накрая каза,че се радва, задето ги продава на мен.Имало едно момиче, което постоянно идвало да ги гледа, съветвало се с други хора дали да ги купи и толкова....
Тъкмо завиваше с парче вестник втория свещник и в магазина влезе, познайте - момичето с една възрастна дама, пак за оглед....Разочарова се, че са продадени, но с усмивка ми пожела да ги ползвам със здраве.
От време на време се сещам за нея и факта, че очевидно ги е харесвала, а сега аз им се радвам. Мисля си също и за някои мои моменти на нерешителност...
В крайна сметка, думата ми е за малките напомняния, давани ни понякога от живота за това как с прекалена колебливост и разсъдливост може да пропуснем някои ценни мигове, щастливи изживявания и всякакви интересни неща.
4 стека говеждо месо *
1 чч телешки бульон (или пилешки, но не от кубче)
3 чл Уорчестър сос (Worcestershire sauce)
1 сл дижонска горчица
1 сл доматено пюре
1/2 чл сол
1/2 чл черен пипер
2 чл масло
2 чл зехтин
1/4 чч ситно нарязан кромид лук
4 сл коняк
2/3 чч сметана (може и заквасена)
4 стека говеждо месо *
1 чч телешки бульон (или пилешки, но не от кубче)
3 чл Уорчестър сос (Worcestershire sauce)
1 сл дижонска горчица
1 сл доматено пюре
1/2 чл сол
1/2 чл черен пипер
2 чл масло
2 чл зехтин
1/4 чч ситно нарязан кромид лук
4 сл коняк
2/3 чч сметана (може и заквасена)
*рецептата е подходяща само за прясно, крехко месо
- смесете бульона, Уорчестър соса, горчицата и доматеното пюре, оставете ги настрани; загрейте маслото и зехтина в тиган, подправете стековете със сол и черен пипер и ги запържете на силна температура по една и половина до две минути от всяка страна, след което ги сложете в загрята на 180 градуса фурна да се допекат за десет минути
- междувременно пригответе соса - добавете още малко масло в тигана и на среден огън сотирайте лука за една минута като разбърквате постоянно; добавете коняка и увеличете котлона, оставете така докато се изпари алкохола(2-3 минути); сложете и сместа с бульона, след като заври намалете температурата, оставете да къкри 1-2 минути, след което прибавете сметаната, разбъркайте добре за 2-3 минути и остранете от огъня
- сервирайте готовите стекове гарнирани със соса и гарнитура от зеленчуци с паста или картофи; обикновено се поднасят цели, но можете да ги нарежете, когато са готови(след като сте изчакали 5-10 минути, за да почине месото - покрийте го с алуминиево фолио, без да пристягате).
Удоволствие е всяко посещение при теб, Диди!
ОтговорИзтриванеПредвкусване.. някакво особено вълнение.. много нежност и много красота. Вкус..
Сърдечни поздрави и :-) от мен!
Диди,
ОтговорИзтриванемного ми допада и ценя усета ти за стил и хармония - от избора на рецепта, обяснения и представяне, до аранжиране и поднасяне.
Нека бъде усмихнат денят ти, Диана
Много красиво аранжирано и поднесено, Диди!
ОтговорИзтриванеПоздравления за чудесния стил и рецепта!
Поздрав най-сърдечен :)
Страхотно - и красиво, и стилно, и вкусно....
ОтговорИзтриванеДиди,
ОтговорИзтриванеще започна със седефените копчета,
на които винаги се радвам :)))
Аранжировката и свещниците са прекрасни
/и аз на моменти се колебая и съжалявам, но../
Беше ми интересно да прочета историята на рецептата и понеже обичаме телешко ще я опитам!
Сърдечни прегръдки и добро настроение!
Много ми харесва стайлинга ти! Винаги така изчистен, но елегантен. Всеки детайл, всеки малък елемент е на точното си място. Снимките са чудесни, а начинът, по който ги подреждаш в колаж е много оригинален.
ОтговорИзтриванеЯстието е неустоимо, жалко че наистина трудно се намира крехко телешко. Ако намеря все пак, със сигурност знам вече как да го приготвя.
А относно разказа ти за свещниците... аз заради това ако си харесам нещо винаги го купувам, защото после ще съжалявам, но ще е късно :-)
Слънчев и усмихна ден, Диди!
Дими,благодаря ти!Това беше усещането,което исках да предам.Радвам се,че си го усетила и описваш толкова точно!
ОтговорИзтриванеДиана,Пепи,Пепеляшка,много мили и хубави думи от вас,драго ми е да ги чета!
Дани,за пореден път се убеждавам,че с теб имаме много близък вкус и то не само по отношение на храната:)...да,и аз харесвам седефени копчета :))
Ирина,благодаря ти,коментарите ти винаги са по някакъв начин и градивни!А колажите много ми допадат по принцип,не само във food photography :-))
И аз съм фен на колажите ти, Диди, много сполучливи и изящни! Телешкото пък изглежда сочно и крехко, наистина постижение с телешкото по българските магазини:-))А относно вещите - мисля, че те си ни избират, а не ние те!Поздрави!
ОтговорИзтриванеДиди, много стил, изящество и вкус лъхат от публикацията ти. Харесва ми начина, по който си успяла да поднесеш тази рецепта и да ни я покажеш в снимки.
ОтговорИзтриванеДиди, страшна си, както винаги! Чудесна рецепта и великолепни снимки! :)
ОтговорИзтриванеСвещниците са много оригинални, да си ги ползваш със здраве :)
Поздрави и лек ден!
Твоите снимки са много красиво. Аз обичам телешко месо и знам че е трудно да намери хубаво, фино телешко месо във България.
ОтговорИзтриванеМария,Кали,Мира,благодаря ви,зарадвахте ме много!:)
ОтговорИзтриванеCasey Angelova,трудно се намира хубаво телешко месо за съжаление.Благодаря за комплимента!
Не хапвам телешко, но ми хареса естетически, със сочните си цветове и тази завъртяна паста до него, която пък интересно кореспондира с мотива на чинията (чудесен избор) и по някакъв начин и с орхидеите, които са чудни и фини. Много ми хареса и историята за свещниците. Въобще всичко е фино и хармонично. Поздравии и приятни пролетни дни :)
ОтговорИзтриванеДиди, перфектна си - с увлекателната предистория, с чудесните снимки, с изключително стилната аранжировка!
ОтговорИзтриванеВинаги се зареждам с една особена, творческа енергия при посещенията си тук.
Благодаря ви Ивейн,Станимира!Изключително ме радва това,което ми пишете!:)
ОтговорИзтриванеВсичко най-хубаво ви пожелавам!
Диди, твоят блог е като някакъв оазис на красота, стил и уют. Голямо удоволствие е всяко посещение при теб!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубави почивни дни!
Обичам да приготвям телешко месо, хапваме го с удоволствие!
ОтговорИзтриванеТази рецепта е много изискана, ще я приготвя за специален повод!