Имах известни колебания дали да го пробвам този козунак.Бях си набелязала рецептата, после се отказах, след това пак ме обзе любопитство.В крайна сметка добре,че го направих....И ще го правя още много пъти.Само се надявам да става все така вкусен и мек или както сме свикнали да казваме - душичка.
Babka се прави за Великден в Полша, Беларус, Западна Русия,Литва и др.Има цилиндрична форма, висок, със стафиди или захаросани плодове и глазура; прилича на руския Кулич.
Еврейската Бабка се пече най-често в правоъгълни високи форми за хляб, с оплитане и усукване на тестото, както и с пълнеж от ядки и канела, а в модерната версия - шоколад; поръсва се с хрупкав топинг - streusel.
Бабка с шоколад и боровинки / Jewish Chocolate&Cranberry Babka
за една кръгла форма 22см,с отвор и една правоъгълна - 12х22см
тесто
180 мл прясно мляко
100 г захар + 2 чл допълнително
7 г суха мая
500 г брашно + малко допълнително за поръсване
2 големи яйца
1 жълтък
1 чл ванилия
3/4 чл сол
140 г меко краве масло, нарязано на кубчета
пълнеж
60 г сушени червени боровинки (1/2 чч от 240мл)
150 г настърган на едро шоколад * (не повече от 45% какао)
40 г галета
2 сл дребно нарязани орехи
топинг - (половината от тази доза е достатъчна)
100 г брашно
100 г тръстикова захар, светлокафява
1/4 чл канела
2 сл нарязани на дребно орехи
60 мл разтопено краве масло
*снимания козунак е със 100г шоколад, но определено би могло да се добави още
- разтворете маята и двете лъжички захар в затопленото мляко(около 40 градуса); оставете я 5-10 минути да шупне, а ако това не се случи опитайте с друга мая и ново мляко
- пресейте два пъти брашното, накиснете боровинките в топла вода да омекнат и поемат влага, после ги отцедете и подсушете
- добавете 1/2 чч брашно към втасалата мая и разбийте с миксер докато се поеме; прибавете яйцата, жълтъка, ванилията, солта и останалата захар; разбийте всичко добре
- сменете бъркалките с тези за месене на тесто и започнете да добавяте на части по 1/2 чч брашно (последната 2/3 чаша брашно заделете за поръсване при премесването и оформянето); разбърквайте добре докато се поема брашното, увеличете скоростта, когато стане трудно размесването
- ако маслото не е добре омекнало - сложете го в микровълновата фурна за 10-20 секунди; започнете да добавяте кубчетата масло към тестото, бъркайки на висока скорост, месете 4-5 минути докато започнат да се образуват нишки/конци и тестото стане с гланц (определено в един момент ще ви трябва здрава ръка за да месите добре тестото - най-добрия вариант е ако имате кухненски робот със специална приставка)
- според рецептата тестото се прехвърля с помощта на шпатула в добре намаслен съд, три пъти по-голям като обем; аз го сложих върху набрашнен плот и омесих за 1 минута - само колкото да оформя топка (тестото е много меко, пухкаво и лепнещо) и след това оставих в съда за втасване; намазва се отгоре с олио и се покрива със свежо фолио, което също е намазано с олио, най-накрая всичко се завива с памучна кърпа и се оставя на топло да втасва 90 - 120 минути докато утрои обема си (може да сложите в леко затоплена фурна, но температурата не трябва да е повече от 35 градуса)
- пригответе всички елементи за пълнежа, както и топинга - размесете с тел брашното, захарта, канелата и орехите,прибавете маслото, разбъркайте докато се поеме и се образуват малки и по-големи топчета
- върху набрашнен плот разделете тестото на две половини,разточете на кори с дебелина 8-10 мм (наличието на мехурчета в тестото е добър знак)- аз оформих два правоъгълника около 55/18 см
- намажете леко корите с разтопено масло, разпределете боровинките, върху тях шоколада, после галетата и орехите, като в краищата оставите 1.5 см свободни; завийте на руло и положете в намаслени и набрашнени форми за печене (в кръглата форма леко усуках и завъртях на охлюв, а в правоъгълната положих така, както се изписва цифрата осем), може да си направите яки от сгънато на три алуминиево фолио - насочват втасалото тесто нагоре и задържат топинга, тук можете да ги видите с вече втасалото тесто
- намажете леко с олио и поръсете топинга, покрийте с намазано с олио фолио за свежо съхранение и оставете да втаса повторно за 90-120 минути на топло и без въздушни течения място; върху готовите втасали козунаци може да сложите нарязани на едро 2-3 ореха (възможно е част от топинга да остане, тъй-като количеството е голямо - замразете го във фризера и използвайте в подходящ случай - за поръсване на кейк или бисквити, преди изпичане)
- печете в предварително загрята на 180 градуса фурна - около 40 минути; ако е нужно покрийте с алуминиево фолио за да не изгори отгоре
- когато са готови оставете на отворена фурна 2-3 минути и извадете, охладете върху решетка и отстранете от формите
източник рецепта за тестото , източник рецепта за топинга и пълнежа, с промени
Много ми харесва... а и снимките са толкова изкушаващи :)
ОтговорИзтриванеХубав и светъл празник от мен, Диди :)
Прекрасна рецепта ни предлагаш, Диди!
ОтговорИзтриванеВече ще опитвам, за да съм по-сигурна по Великден, а и обичаме козунаци!!
Весел и слънчев празник!
Раз-ко-шен! Друго няма да кажа :)))
ОтговорИзтриванеВесели празници, Диди!
Колко е близо.. и колко далеч. Ееех.. !
ОтговорИзтриванеРазкошен е, Диди!
Страшно вкусни снимки (както винаги) :-)
Вкусни и весели, здрави и благословени Великденски празници!
Диди,
ОтговорИзтриванеРазкошна рецепта, изпълнение и снимки -
поздравления за майсторска работа!
Светли, щастливи и благословени Великденски празници, Диана
Изглежда направо перфектно!
ОтговорИзтриванеНевероятно вкусно изглежда, а снимките са повече от прекрасни! :-)
ОтговорИзтриванеВесели и много вкусни празници, Диди! :-)
Еос,Дани,Мира,Дими,Диана,Лулу,Ирина,много ме радват коментарите ви!Благодаря!
ОтговорИзтриванеТвоите козунаци са се получили разкошно за разлика от моят "Панетоне" опит, който след няколко-часово месене и печене не стана нищо друго освен обикновен козунак :)Явно трябва да сменя рецептата.
ОтговорИзтриване