4.4.10

Козунаци за Великден




Честито Възкресение Христово!





В празнични и вълнуващи моменти поезията винаги балансира чувствата и емоциите ми.Искам да ви поздравя с едно мое любимо стихотворение.Харесвам го, защото за мен именно спазването на традициите и ритуалите е пъпната връв, която ни свързва с предците ни.
***
Пъпна връв
Б.Балчев

Забравих как топли дъха на овцете.
Забравих и как се начева софра.
Отдавна не съм се събличал гол лете
и къпал в размътена селска река.

Отдавна не съм тичал бос в прахоляка.
Отдавна не съм вадил трън от пета.
От малък не съм се червил под чардака
целувайки нечия стара ръка.

Един ден ще спра непознат насред прага,
ще насъскат хлапетата куче до кръв.
Разплакан ще търся в скрина на баба
своята пъпна окъсана връв.

***



Тази година боядисах яйцата в четвъртък, а козунаците направих в събота.Бях решила да използвам изцяло натурални бои, но цвеклото, което купих беше доста сухо и се наложи да прибегна до химически оцветител за червения цвят.Много приятно се изненадах от люспите от кромид лук и свежите пастелни жълто-оранжеви нюанси, които постигнах с тях.Вариантите на охра са от комбинация между люспи от червен лук и червено цвекло.
Постарах се да оформя козунаците, така както ги правеше наша близка -баба Ирина и ги помня от дете.Жалко, че вече не е между нас за да ме научи на тънкостите.



Козунак

500 г бяло брашно
21 г прясна мая (половин кубче)
3 яйца
100 г краве масло
150 г захар
100 мл прясно мляко
настъргана кора и сока от половин лимон
40 г дребни тъмни стафиди
2 чл коняк или ром
щипка сол
1 жълтък
сурови обелени бадеми
  • затоплете млякото до около 40 градуса, разтворете в него 1 чл захар и 1 чл брашно, натрошете маята, покрийте с чиста памучна кърпа и оставете за 10-15 минути да шупне
  • накиснете стафидите в топла вода докато омекнат, отцедете ги, прибавете към тях алкохола, оставете ги да поемат, кипнете за 1-2 минути на котлона, отцедете и подсушете с домакинска салфетка
  • разбийте яйцата със захарта докато се стопи, разтопете маслото на умерен огън
  • пресейте два пъти брашното, отделете половин до една чаша от него, сложете остатъка в голяма купа, оформете кладенче в средата, прибавете солта, лимоновата кора, яйчената смес и шупналата мая и лимоновия сок; разперете пръстите на едната ръка и започнете да въртите ръката от средата към периферията, загребвайки постепенно от брашното, замесете меко тесто, като добавяте от отделеното брашно колкото ви е необходимо
  • прибавянето на леко топлото масло става като разтегляте тестото, намазвате отгоре 2-3 чл масло, прегъвате и пак намазвате, пак прегъвате и месите докато се усвои, после пак повтаряте процедурата; намазвайте и ръцете с масло, а ако все пак лепне тестото, набрашнявайте съвсем леко от време на време; месете около 30-40 минути докато се употреби маслото
  • поръсете стафидите с брашно, прибавете ги към тестото и размесете докато се разпределят, оформете го на топка и сложете в три пъти по-голям съд, намазан с олио и набрашнен, покрийте с фолио за свежо съхранение, също намазнено, а отгоре с кърпа; оставете на топло да втасва 90-120 минути докато утрои обема си
  • втасалото тесто разделете на части и оформете фитили, които можете да сплетете и усукате по два или по три броя и да положите в кръгли или правоъгълни форми; от това количество аз правя един кръгъл козунак за форма с диаметър 22см и един правоъгълен за форма 22х12см; намажете плитките отгоре с олио, покрийте с намазнено фолио и оставете на топло за повторно втасване около 90 минути или повече, докато удвои обема си
  • намажете внимателно втасалите козунаци с жълтъка, разбит с 1чл вода, сложете отгоре бадемите и поръсете с кристална захар
  • печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40 минути ( или 160 градуса с вентилатор), към края след като придобие златиста коричка, покрийте с лист алуминиево фолио без да завивате; проверявайте с дървена клечка за готовност, когато е изпечен не вадете веднага от фурната - оставете го 3-4 минути на отворена врата.

20 коментара:

  1. Честити Възкресение, Диди!

    ОтговорИзтриване
  2. Христос Воскресе,Диди!
    Много цветно настроение желая !
    Стихчето е много тематично и ми хареса.

    ОтговорИзтриване
  3. много красив съд за яйца, веднага ми направи впечатление!

    ОтговорИзтриване
  4. Христос Воскресе Диди! МНого красиви яйца и козунак!

    ОтговорИзтриване
  5. Диди, светъл празник!
    Козунакът ти е просто разкошен!
    Никога до сега не съм боядисвала яйца с цвекло, макар че редовно правя с люспи от лук. Непременно ще опитам догодина

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря на всички!Спокоен и щастлив празничен ден с близките ви хора!

    Lois,добре дошла!Драго ми е,че ти харесва.Като го видях беше новополучена стока - още без цена.Тъй-като много настоявах да го купя,накрая ми го продадоха малко с налучкване:)

    Даниела,и аз съм любопитна да пробвам с по-свежо и сочно цвекло.

    ОтговорИзтриване
  7. Христос Воскресе, Диди!
    Мир, любов и много светли помисли!

    Прекрасно стихотворение ни предлагаш в този светъл ден!

    Прекрасни са и козуаците, и цветовете на яйцата.
    Няма по- добро от природните бои!
    Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  8. Честито Възкресение, Диди! Козунакът и яйцата са страхотни, ,много красив червен цвят си ги докарала. А стихотворението ме върна в спомени, много е хубаво.

    ОтговорИзтриване
  9. Честито Воскресение Христово!

    Ех.. Диди.. Наистина отдавна. Толкова отдавна бе всичко. Толкова близко. И толкова далечно..

    Прекрасни са снимките и още по-прекрасни козунакът и яйцата!

    Сърдечен поздрав и :-)

    ОтговорИзтриване
  10. Честито Възкресение Христово,
    Диди!
    Много красиво, празнично и поетично е при теб.
    С пожелание за здраве и благополучие,
    мир и любов в сърцата!

    Светли Великденски празници!

    ОтговорИзтриване
  11. Честито Воскресение Христово!
    Здраве, мир и любов!

    Вкусно и много красиво е при вас, Диди :) Снимките са чудесни!

    Слънчева и усмихната седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  12. Христос Воскресе, Диди!

    Много е красиво в твоя дом,
    поздрави и пожелания за здраве и любов!

    ОтговорИзтриване
  13. Чудесни са яйцата - страхотна идея за боядисване с натурални, естествени бои, със сигурност ще опитам догодина!

    А козунаците - истинско изкушение и как само срамежливо се подава отчупеното крайче, показала страхотните конци :-)

    Поздравления и за снимките - невероятни са, истинска наслада за очите!

    Светли и усмихнати празници, Диди :-)

    ОтговорИзтриване
  14. Дани,Кали,Дими,Диана,Тони,Пепи,Ирина,благодаря за милите думи на този чудесен празник!
    Пожелавам ви спокойни и одухотворени следпразнични дни!
    Ирина,козунаците щях да ги нося при близките ми и затова само леко дръпнах едно парче:)
    Радвам се за оценката на снимките,фотографията се оказва много дълбока вода...

    ОтговорИзтриване
  15. Чудесен! - особено снимките на втория
    Поздрав най-сърдечен

    ОтговорИзтриване
  16. Има някои местенца, в които като попаднеш не можеш да сбъркаш къде си - пленяват те със своята собствена атмосфера и стил. Тук е така, харесвам снимките, имат своя енергия. А стихотвотението вече препрочитам няколко пъти.
    Честит празник, Диди!

    ОтговорИзтриване
  17. Райна,благодаря!Ще се радвам да наминаваш!

    Ивейн,развълнува ме коментара ти,благодаря!

    ОтговорИзтриване
  18. Диди толкова назад ме върна във времето....

    Моята баба правеше така яйцата - с магданоз, тревички и цветенца отпечатани върху тях!!!

    Страхотни снимки!

    Аз тази година не се постарах много с яйцата, направих неуспешен опит да ги направя на кристали!

    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  19. Диди, пак съм аз.
    Но да вземеш от моя блог една награда, а?

    Хубав уикенд ти пожелавам :)

    ОтговорИзтриване
  20. Мария,благодаря!Да,това което правеха бабите ни е един чудесен спомен!

    Пепи,:-)

    ОтговорИзтриване