Татко, честит Рожден Ден!
Crostata di ricotta е традиционна за Италия.Семпла, но със забележителен вкус.Като всяко хубаво нещо се състои от малко, но качествени съставки.На едно място я срещнах характеризирана така, перефразирам - една от перлите на италианската кулинарна огърлица.
За родина на десертите с рикота се смята Сицилия.Още в антични времена са приготвяли печива с яйца, брашно и подсладена с мед рикота.През IX век арабите допринасят за употребата на тръстикова захар и цитруси в тях и постепенно те се превръщат в традиционни както за християнската, така и за мюсюлманската и еврейската общности.През 1492 г Фердинанд II и Изабела прогонват с декрет евреите от испанските владения (включая Сицилия и Сардиния).Така сефарадските евреи, отнасяйки със себе си своите кулинарни традиции разпространяват рецептите.
Crostata е типичен бисквитен сладкиш.Представлявала е нещо като "вързоп" (разточена кора от тесто с плодов или друг пълнеж),на който краищата не достигат да се съберат в средата.Сега се прави основно с класическа форма на тарта, като често отгоре се украсява с преплетени ленти тесто.Към рикотата се добавят настъргани портокалова и лимонова кора, или захаросани плодове, също стафиди, а най-често - наситнен шоколад.
за форма с размери 25-26 см
основа
125 г бяло брашно
125 г пълнозърнесто брашно
125 г краве масло
100 г захар
1 яйце
настъргана кора от 1 лимон
щипка сол
допълнително:
1 яйце и 1с.л. пшеничен грис
пълнеж
400 г рикота
80 г захар
2 яйца
100 г захаросани плодове (шоколадов чипс или настърган наедро полусладък шоколад)
1 ч.л. мараскино,порто или бренди
- в купа сложете маслото (предварително извадено на стайна температура за 15-20 минути), захарта и лимоновата кора; омесети ги със шепа, докато се смесят; прибавете яйцето и разбъркайте енергично с тел
- пресейте брашното, прибавете щипката сол, изсипете го на работен плот и оформете кладенче; изсипете
Поради празничния повод и пролетното настроение избрах захаросани плодове за пълнежа.Аз лично я харесвам най-много с шоколад и скоро ще направя и такава, с малка промяна в технологията (за разнообразие :))
Честита първа пролет, Диди!
ОтговорИзтриванеМного слънчево настроение блика от тартата, с тази хубава коричка :)
Честита първа пролет, Диди! Чакам с нетърпение рецептата! Поздрави и слънчева неделя :)
ОтговорИзтриванеПрекрасна е перлата, Диди!
ОтговорИзтриванеДа ти е жив и здрав баща ти,
а на теб - много слънчева седмица!
Диди,
ОтговорИзтриванеЧудесно изпълнение -
с майсторство и любов!
Поздрав за теб и рожденика!
Свежо пролетно настроение,
усмивки и много щастие, Диана
Честита първа пролет, Диди!
ОтговорИзтриванеЧудесна е и със сигурност е много вкусна!Затова хересвам италианската кухня с малко на брой продукти-отличен резултат.
Топла и уютна вечер!
Изглежда прекрасно, звучи обещаващо! Да е жив и здрав баща ти! А съдът е от Дзенезис май ;-))
ОтговорИзтриванеЧестита пролет!
ОтговорИзтриванеИзглежда фантастично! Очаквам рецептата и снимките на разреза с нетърпение!
wow this is sooo delicious! :)
ОтговорИзтриванеhope you'll drop by! xxx
С леко закъснение, но от сърце - желая на баща ти здраве, късмет и много щастие!
ОтговорИзтриванеЧудесна е тартата, чакам с нетърпение рецептата! :-)
Момичета,благодаря ви за хубавите пожелания!:)
ОтговорИзтриванеThe FashionAve,I`m glad you like it!:)
Мария,позна за тавата ;)...аз съм дизайн-адиктед.
ОтговорИзтриванеМного я харесвам и я ползвам с голямо удоволствие.
и аз го имам този дизайн:))) Не че ми трябваше, ама ей така, като го видях и реших, че ще си го купя!
ОтговорИзтриванеВ случая повече ме впечатли, това с което си го запълнила! Много дизайнерско изглежда, а и обожавам десерти с рикота. Тази рецепта ми се струва много подходяща да вкарам в употреба и моята тавичка за цветница:)
Lulu,драго ми е,че ти допада.
ОтговорИзтриванеА за тавичката - :))
Не мога да не кажа, че правиш наистина страхотни снимки. Поздравления! А за рецептата...обичам рикота в десерти, а и не само.
ОтговорИзтриванеB0bbie,благодаря за оценката,много ме радва!:)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Диди,
ОтговорИзтриваневече видях и рецептата -
впечатлена съм и от нея, обясненията и снимките!
Моите поздравления отново,
а днес и честито Благовещение!
Диди,
ОтговорИзтриванеи тук да ти кажа, че и рецептата, и снимките са прекрасни! :)
Поздрави и приятна неделя!
Диди, едва сега видях и рецептата, и прекрасните снимки!
ОтговорИзтриванеРазкошна е кростата-та и обясненията!
Поздрави!