Сега съм доволна, че се намират много и разнообразни рецепти за употреба на вече станалите кафяви отвън банани, но иначе добре узрели и много сладки.[Да ме прощават, но и аз избрах млади, свежи и фотогенични за снимките.]
за форма с размери 20/10см* , 1 ч.ч. = 200 мл
3 бр. много добре узрели банана, пасирани
1/3 ч.ч. разтопено масло
2/3 ч.ч. захар (ако обичате сладко - 1 ч.ч., но така вкуса се доближава до този на кейк)
1 яйце, разбито с тел или вилица
1 капсула ванилия
1 чл сода бикарбонат
щипка сол
1 и 1/2 ч.ч. бяло брашно
2/3 ч.ч. нарязани орехи
- в голяма купа сложете пасираните банани и започнете да прибавяте маслото, бъркайки с дървена лъжица, докато се усвои добре; добавете последователно захарта, яйцето, ванилията; поръсете равномерно содата и солта, разбъркайте добре; накрая се прибавя брашното и след получаване на хомогенна смес - орехите; всичките продукти се разбъркват с дървена лъжица, не е необходимо използване на миксер
- печете в предварително загрята фурна на 160 - 170 градуса, около 60 минути, проверявайте с дървена клечка за готовност; след изключване на фурната оставете хляба вътре на открехната врата - около 5минути, после охладете върху решетка и извадете от формата
- съхранява се завит с чиста памучна кърпа
адаптирано от SimplyRecipes
Да, идеята е прекрасна - да се оползотворят продуктите, изпълнението, виждам също!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Тези сладки хлябове са ми от любимите. Дали ще бъдат с банани, тиквено или ябълково пюре, винаги са вкусни.
ОтговорИзтриванеОбикновено ги приготвям по време на пости, защото тези плодове са добър заместител на яйцата в сладки печива.
Един съвет от мен - бананите, които се съхраняват в хладилник, потъмняват по бързо. Желателно е да бъдат на хладно място и далеч от ябълки за по-дълго съхранение.
Диди, много апетитно изглежда.
ОтговорИзтриванеПрава е Йоана - не трябва да държим банани в хладилник!
Спокойна вечер :)
Диди,
ОтговорИзтриванеизключително изразителни снимки!
Чудесна идея и рецепта -
поздрав, сладка и ароматна вечер, Диана
Диди, страхотен бананов хляб! Много красиво се е разпукала коричката му, а снимките ти както винаги са прекрасни!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
И аз много обичам такива сладки плодове хлябове, чудесни са за закуска, а дори могат да се запекат и да се намажат с масълце :-)
ОтговорИзтриванеСнимките, както винаги са много слънчеви!
DSdiva,Йоана,Дани,Диана,Даниела,благодаря за отзивите и поздравите!
ОтговорИзтриванеЙоана,Даниела,радвам се да ви видя тук!:)
С бананите процедирам така - докато са още зелени,държа на стайна температура, станат ли изцяло жълти с първите кафяви точки,ги слагам в хладилника,защото съм чела,че независимо от бързото потъмняване на кората,вътре плода се запазва по-дълго време свеж.Ябълките не ми се налага да ги следя до какво са,защото ако не сме ги хапнали,заминават в някоя манджа - аз съм им фен:)
Ирина,мерси!:)(писали сме заедно)
ОтговорИзтриванеЧудесна идея - запечен не съм го пробвала,а ми се струва,че много ще ми хареса,особено с масло:)
Обожавам такива неща! Чудесна рецепта!
ОтговорИзтриване