за 6 броя с диаметър 7см
225 г бяло брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода бикарбонат
1 чл захар
по 1 щипка сол и черен пипер
45 г краве масло
1 голямо яйце или две малки
3 с.л. гъст айрян (най-добре от домашно кисело мляко)
1 и 1/2 чл дижонска горчица или ретро горчица
45 г нарязан зелен лук - бялата част и крехките зелени пера
30 г сушени домати, мариновани в олио (добре отцедени от олиото и нарязани)
50 г настърган кашкавал или котидж сирене *
за поръсване
настърган кашкавал
1 жълтък, смесен с 1 с.л. мляко
- пресейте брашното заедно с бакпулвера,содата,солта и пипера; сложете маслото, студено и нарязано на малки парченца
- размесете маслото и брашното с пръсти, докато не стане на трохи; добавете доматите, лука и настъргания кашкавал, разбъркайте всичко
- разбийте леко с тел яйцето и горчицата, добавете и млякото
- направете кладенче в купата с брашно, сипете яйчената смес, разбъркайте с дървена лъжица докато се смесят
- на набрашнена повърхност оформете тестото на топка, като почти не е нужно да се меси; поръсете малко брашно отгоре и разточете тестото до дебелина около 2-3см
- с подходящ ринг изрежете кръгове, нарежете на квадрати или на триъгълници като торта
- поставете питките в тава, застлана с хартия за печене, намажете ги с яйчената глазура и поръсете с кашкавал
- печете в предварително загрята на 180 градуса фурна - около 20 минути или докато придобият златиста коричка отгоре и плътна хрупкава коричка отдолу
- извадете тавата оставете 5 минути питките в нея, сервират се топли, могат леко да се притоплят в микровълнова фурна
Идеята за тези вкусни питки е от the British Larder .
*Досега не съм ги опитвала с Comté Cheese , което се използва в оригиналната рецепта, но направих експеримент с прясно Котидж сирене - Cottage Cheese. Получиха се също толкова вкусни и меки, както и приготвените с кашкавал, единствено тестото е по-лепкаво и трябва да се поръсва повече брашно при оформянето им.
Страхотно изглеждат, почнах да преглъщам! :-) Знаех си аз, че соления вариант е също толкова апетитен.. :-) Ще ги опитам, няма начин.
ОтговорИзтриванеХубав, слънчев ден, Диди!
Вкусна и апетитна идея,подходяща не само за закуска!Хубав ден Диди!
ОтговорИзтриванеМного ароматно "солено"'предложение ! И лесно за приготвяне :) Поздравления :)
ОтговорИзтриванеЧудно изглеждат! Много вероятно да ги пробвам и то с удоволствие.. в най-скоро време :-D
ОтговорИзтриванеПоздрави и :-), Диди!
Благодаря на всички!Nanita, права си,че не са само за закуска :),редактирах се.
ОтговорИзтриване