22.2.10

Скоунс с овесени ядки и сушени червени боровинки / Cranberry Oat Scones



Един от няколкото ми критерия при избор на рецепта е Бързина. В натовареното с ангажименти ежедневие всяка минута е ценна. Рядко се случва да останем сами и на спокойствие да приготвим нещо, изискващо повече време и търпение.Така че, може би бързината е една от причините да харесвам скоунс. Другото, заради което често ги предпочитам, сравнени с мъфините например (също бързо-лесно правещи се) е вкусната хрупкава бисквитена основа.... А тези, които сега ще предложа имат и нещо повече - изкусителна карамелена глазура :-)





 
за 8 броя

245 г бяло брашно
65 г кристална захар
1/4 чл сол
3/4 чл сода бикарбонат
1 чл бакпулвер
110 г студено краве масло
60 г фини овесени ядки
40 г сушени червени боровинки или череши/вишни
настъргана кора от един портокал
160 мл гъст айрян (най-добре от домашно квасено мляко)

за глазиране
1 жълтък, разбъркан с 1чл айрян
пудра захар за поръсване и карамелизиране
  • пресейте брашното в голяма купа и го смесете със захарта, содата, солта и бакпулвера, добавете маслото - студено и нарязано на малки кубчета;
    с пръсти намачквайте и размесвайте, докато брашнената смес стане на трохи, прибавете овесените ядки, черешите и портокаловата кора, разбъркайте добре
  • сипете айряна и разбъркайте сместа със шпатула или дървена лъжица, докато почти се оформи на топка
  • преместете сместа на набрашнена повърхност, месете 4-5 пъти, не е нужно повече; с помощта на точилка разточете кръг с дебелина около 3см (и диаметър около 18см), нарежете на 8 триъгълни парчета, сложете ги в тава, застлана с хартия за печене, намажете парчетата отгоре с яйчената смес
  • печете в предварително загрята на 190 градуса фурна - около 15-18мин, докато придобият златиста коричка ....следва любимият ми момент, не го пропускайтe...
  • след като се запекат, включете горните реотани на фурната на максимална степен, като същевременно извадите кифлите; поръсете ги съвсем леко с пудра захар и върнете във фурната - наблюдавайте ги през цялото време, тъй-като за много кратко захарта ще се стопи, карамелизира и образува гланцова светлокафява коричка
  • ако е необходимо завъртете тавата или ги разместете,за да се глазират равномерно;като са готови, извадете ги върху метална решетка, изчакайте леко да се охладят;сервират се веднага, топли



За да получите пръхкави, вкусни кифлички, трябва да имате предвид някои неща за приготвянето им. С бисквитено тесто от този тип - shortbread , трябва да се работи бързо, но и уверено, сигурно. Имаме си подходяща думичка за това - чевръсто.Ирина съвсем удачно я беше употребила наскоро. Също така, важно е маслото да е студено, а бързината е за да не се загрява прекомерно от топлината на ръцете, докато го обработвате, това гарантира хрупкавост след изпичане. Месенето също е символично - колкото да оформите топка.

Накрая не мога да се стърпя да не похваля сушените плодове, които използвах последния път. Избрах микс от боровинки, череши и физалис. Единственият неприятен момент е, когато се погледне етикета с цената. Според мен обаче разликата в пъти в цената, сравнена с някои други сушени плодове е също толкова пъти разлика и във вкуса.





източник рецепта - Joy of baking

7 коментара:

  1. Толкова са апетитни.... а тази запечена карамелизирана коричка...
    Поздрави, Диди, ще ги опитам в най-скоро време :)
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Понеже първо пиша, после гледам картинки : не съм срещала такъв микс, или не съм обърнала внимание.
    В големите супермаркети ли го намираш ?

    А снимките са перфектни :))

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно предложение, Диди!
    Много ми харесва :)

    Хубава вечер.

    ОтговорИзтриване
  4. Напълно съм съгласна за този микс от сушени плодове. Всички продукти на тази фирма си оправдават и последната стотинка!

    Чудесни са сконите, Диди. Аз от скоро започнах да ги приготвям и съм изумена как преди това не съм ги знаела :-) Лесни, бързи, вкусни - перфектната комбинация!

    Снимките ти са отново много хубави! :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Дани,Тони,Ирина,мерси за коментарите!
    Дани,от Пикадили е микса,има и различини опаковки само с един вид плод.
    Ирина,и аз късно ги открих:)

    ОтговорИзтриване
  6. Диди,
    очрователни са!
    В твой стил на завладяващо обяснение и изкушаващо представяне в снимки.
    Поздрав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. О Диди...прекрасни са!Със сигурност вече са свършили,затова ще си направя и аз.
    Усмихнат слънчев ден!

    ОтговорИзтриване