Бернар дьо Фонтенел / Bernard le Bovier de Fontenelle е френски книжовник, сатирик и един от инициаторите на научно-популярния жанр. Волтер го нарича "най-универсалния гений от времето на Луи XIV " - това е времето на големите метреси мадам Помпадур и мадам Дюбари, а Фонтенел бил един от известните галантони, умеещ да се измъква с лекота от всякакви неудобни положения. Също така и всепризнат гурман, който обяснявал достигането на стогодишната си възраст именно със слабостта към хубавата храна. Единствен, който можел да му съперничи в това отношение бил неговият колега академик Дюбо, с когото Фонтенел често спорел по готварски въпроси. Например как се приготвят аспержи. Дюбо ги предпочитал със зехтин, а опонентът му намирал това за варварско и ги консумирал залети само с горещо масло.
Веднъж, при едно гостуване на Дюбо у Фонтенел, домакинът бил принуден да се разпореди половината аспержи да бъдат със зехтин. Готвачът тъкмо привършвал, когато неочаквано гостът припаднал. Вместо да се притече на помощ, Фонтенел изтичал в кухнята и извикал : "Приготви всички аспержи с масло!"
за 2 порции
800-900 г пресни аспержи
2 яйца
40 г краве масло плюс допълнително за сервиране
10 г трохи от препечен хляб
няколко резена прошуто
сол
черен пипер, прясно смлян
- обелете аспержите, премахнете и твърдите краища
- поширайте яйцата в подкислена и посолена вода
- сгорещете маслото, прибавете и трохите, разбъркайте добре
- в продълговат съд кипнете вода с малко сол, сложете аспержите, оставете ги 3-4 минути и извадете
- в затоплени чинии наредете аспержите, полейте част от соса, сложете отгоре парчета прошуто и по едно яйце, разпределете и останалия сос, подправете с черен пипер
- сервирайте веднага с допълнително сгорещено масло за гарниране
"A great obstacle to happiness is expecting too much happiness"- Bernard de Fontanelle
* * *
"Голяма пречка за постигане на щастието е това, че очакваме твърде много от него" - Бернар дьо Фонтенел
съставките на рецептата от книгата :
пресни аспержи, сочна шунка, твърдо сварени яйца, краве масло, магданоз
Добре е, че си разказала историята. Да си призная не бях чувала за него.
ОтговорИзтриванеРецептата е прекрасна, а снимките са много хубави:)
P.S. Moжеш вече да прочетеш разказа - оправих го:))
Аз пък никога не съм яла аспержи - какъв им е вкусът? :-)
ОтговорИзтриванеСнимките са повече от невероятни!
Весел празник и хубава нова седмица!
Здравейте!
ОтговорИзтриванеМного е приятен блогът ви! Открих го благодарение на Дими, за което съм и признателна! Личи си с колко настроение и желание приготвяте и разказвате за храната! Ще го следя с интерес!
Поздрави!
Наистина е интересно и стархотно.И историята, и рецептата, и снимките...
ОтговорИзтриванеУспешна нова седмица!
Краси :-)
Благодаря ви за хубавите коментари и пожелания!
ОтговорИзтриванеИрина, аз ги възприемам така: крехък зеленчук с деликатен вкус и аромат - почти не се усеща.Затова са хубави комбинирани с масло,зехтин или най-разпространеното - сос Холандез,а пък те допринасят с многото си полезни вещества.
Даниела,винаги си добре дошла.И аз ще надничам при теб - видях интересни рецепти!
Невероятно красива и вкусна рецепта и снимки! Поздрави, Диди!
ОтговорИзтриване:)
Много благодаря,Кеми!Поздрави!
ОтговорИзтриване